Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Súd zrušil zmluvu, podľa ktorej štát platil za prázdne priestory

Ilustračné foto Foto: TASR

Okresný súd svojím štvrtkovým rozhodnutím zmluvu zrušil. V odôvodnení súdu sa uvádza, že ústav nie je s firmou v právnom vzťahu a preto zmluva je absolútne neplatná.

Bratislava 24. mája (TASR) – Štát už nebude platiť vysoké nájomné za prenájom takmer prázdnej budovy v Liptovskom Mikuláši, v ktorom Geodetický a kartografický ústav digitalizuje údaje z celého Slovenska. Okresný súd v Liptovskom Mikuláši vo štvrtok (23.5.) zrušil nájomnú zmluvu medzi ústavom a prenajímateľom, spoločnosťou Armagedon, a odôvodnil to tým, že oba subjekty nie sú v právnom vzťahu. Informáciu prinieslo dnešné vydanie denníka Sme.

Denník uvádza, že zrušením zmluvy odpadá štátu platiť súkromnej firme vysoké nájomné za priestory, ktoré prakticky nevyužíva. "Za takmer prázdne priestory platil Geodetický a kartografický ústav 9,9 eura za štvorcový meter bez ohľadu na to, či je to meter schodiska, či kancelárie," uvádza denník. Podľa riaditeľa ústavu Juraja Cellera je pritom reálny nájom v oblasti najviac vo výške dve až tri eurá.

Nájomnú zmluvu podpísal v roku nominant SNS Patrik Hensel. Po zmene vlády v roku 2010 nový šéf Marián Podoben za Most-Híd podpísal ešte zvýšenie nájmu. Štát mal platiť nájomné až do roku 2045 s opciou do roku 2106.

Geodetický ústav už zaplatil 3,5 milióna eur


Sme píše, že Geodetický a kartografický ústav už zaplatil firme Armagedon na nájomnom takmer 3,5 milióna eur, hoci využíva asi len 20 percent budovy. Podľa advokáta Jána Grittersa, ktorý kartografov zastupoval na súde, by sa už v tomto roku splatila celá hodnota budovy aj s rekonštrukciou.

Súčasné vedenie ústavu sa rozhodlo zmluvu napadnúť. Prekážalo im, že k jej uzatvoreniu neviedli žiadne ekonomické analýzy a ústav ju podpísal len na základe návrhu spoločnosti Armagedon. Denník Sme tiež uvádza, že zmluva bola takmer nevypovedateľná. Kartografi by ju mohli zrušiť, len ak by zaplatili Armagedonu asi 14 miliónov eur, čo je niekoľkonásobná hodnota budovy," píše Sme. Podľa advokáta kartografov bola zmluva jednoznačne v rozpore s dobrými mravmi.

Odôvodnenie súdu


Okresný súd svojím štvrtkovým rozhodnutím zmluvu zrušil. V odôvodnení súdu sa uvádza, že ústav nie je s firmou v právnom vzťahu a preto zmluva je absolútne neplatná.

Budovu na predmestí Liptovského Mikuláša kúpil v roku 2007 podnikateľ Richard Duchovný. Previedol ju na svoju firmu Ducho. Ako uvádza Sme, tá dala plnú moc na spravovanie nehnuteľnosti spoločnosti Armagedon, keď ešte nebola vlastníkom. Duchovný, na základe záujmu ústavu o priestory, dal tiež plnú moc spoločnosti Armagedon, aby kartografom budovu prenajala.

Advokát Armagedonu Pavel Poliak vyhlásil, že zmluva je v poriadku a platná. Štát sa podľa neho správa schizofrenicky, keďže napadol zmluvu na nájom budovy, ktorú už niekoľko rokov využíva. "Jediným poškodeným v tomto príbehu je subjekt, ktorý poskytol budovu a zrekonštruoval ju," uviedol pre Sme Poliak.