Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Sudca Libant navrhol prechod disciplinárnych senátov pod Súdnu radu SR

Na snímke podpredsedníčka vlády a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková takúto zmenu podporuje.


Bratislava 10. decembra (TASR) – Disciplinárne senáty, ktoré posudzujú prehrešky slovenských sudcov, by mohli prejsť kompletne do pôsobnosti Súdnej rady SR. Ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej (Most-Híd) to navrhol predseda jedného zo senátov, sudca Stanislav Libant.

Súdna rada v súčasnosti volí predsedov disciplinárnych senátov a schvaľuje rozvrh práce. Organizačne a technicky však patria pod Najvyšší súd, ktorý poskytuje pre ich činnosť priestory a administratívnu pracovníčku. Libant v tom vidí zbytočnú komplikáciu. "Ministerka mi odpovedala, že podnet vzala do úvahy a bude s ním pracovať pri úprave príslušného statusového zákona," vysvetlil sudca Krajského súdu v Nitre.

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková takúto zmenu podporuje. Informovala, že Súdna rada prechod kompetencií navrhla v koncepcii legislatívnych zmien v oblasti justície a ona sama návrh prezentovala v rámci ministerskej legislatívnej komisie. "Rozhodnutie je však na výkonnej zložke. Súdna rada ani jej predseda nemá zákonodarnú iniciatívu napriek tomu, že sa o to snažíme," uviedla.

Libant vysvetlil, že súčasné usporiadanie skomplikovalo tento rok činnosť disciplinárnych senátov. Najvyšší súd SR totiž stiahol ich tajomníčku z vysunutého pracoviska na Námestí SNP v Bratislave do budovy na Župnom námestí a členovia senátov nemali k dispozícii ani počítač, čo sťažilo študovanie spisov.

Disciplinárne senáty pritom čelia kritike, že pracujú pomaly. Nedávno bola ich činnosť vo veľkej miere ochromená. Libant vysvetlil, že boli legislatívne problémy pri dopĺňaní uvoľnených miest v senátoch.

"Ťažko je zháňať sudcov, ktorí nad rámec práce dokážu ešte dochádzať, napríklad z Humenného alebo z Dolného Kubína do Bratislavy," ozrejmil. Zákon predpokladá, že senát rozhodne spravidla do troch mesiacov, to je však podľa Libanta často ťažko uskutočniteľné.

Sudca by sa prihováral i za ďalšiu zmenu, a to zrušenie dvojstupňového disciplinárneho konania. Dnes pôsobí šesť prvostupňových a dva odvolacie disciplinárne senáty. "Bolo by vhodné, aby bol len jeden stupeň, ako je to napríklad v susednej Českej republike," navrhuje Libant s tým, že sa takto môže nielen zrýchliť činnosť senátov, ale aj zvýšiť ich vážnosť.