Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sudca prepustil bývalého hlavného architekta mesta Martin zo zadržania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej má 3. júla rozhodnúť Najvyšší súd SR.

Banská Bystrica 28. júna (TASR) – Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, prepustil vo štvrtok zo zadržania bývalého hlavného architekta mesta Martin R. D. Do väzby nezobral ani ďalšiu obvinenú osobu M. Z. TASR to potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal voči rozhodnutiu sťažnosť, o ktorej má 3. júla rozhodnúť Najvyšší súd SR.

Obaja muži sú vyšetrovateľom protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry obvinení zo zločinov prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Ako informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka, vyšetrovateľ obvinil dve osoby a jednu firmu z korupcie a prania špinavých peňazí.

"Minulý rok mal stavebník v Martine zámer postaviť obchod a čerpaciu stanicu. Nato potreboval príslušnému úradu predložiť urbanistickú štúdiu. Tú, ktorú investor predložil, Útvar hlavného architekta mesta Martin neakceptoval. Vedúci pracovník úradu mal však investorovi odkázať, aby kontaktoval konkrétneho projektanta, ktorý zabezpečí projektové podklady, ktoré bez problémov schvália," uviedol Slivka.

Investor podľa neho projektanta kontaktoval. "Ten mal prisľúbiť, že jeho firma je schopná zabezpečiť všetky povolenia až po kolaudáciu. Navrhol cenu spornej urbanistickej štúdie vo výške 15.000 eur. Vopred požadoval zálohu 9000 eur, ktorú investor na účet firmy uhradil. Urbanistickú štúdiu však jeho spoločnosť nevypracovala, vyhotovil ju Útvar hlavného architekta mesta Martin. Za prijaté peniaze teda firma pre investora nevykonala žiadnu činnosť, z čoho je zrejmé, že 9000 eur v skutočnosti nebola hodnota za vykonanú prácu, ale úplatok, ktorý sa mali obaja obvinení snažiť zakryť predstieranými službami," vysvetlil hovorca.

Hlavný architekt ukončil k 27. júnu prostredníctvom svojho právneho zástupcu pracovný pomer na vlastnú žiadosť, o čom TASR informovala hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. Možnosť pokračovať v trestnej činnosti, čo bol aj jeden z dôvodov navrhovanej väzby, je tak už minimálna.

R. D. pôsobil vo funkcii hlavného architekta, do ktorej ho menovalo mestské zastupiteľstvo, od júla 2007.