Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Sudcovia: Ani zvýšenie rozpočtu nezlepší podmienky pre výkon súdnictva

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto

Prezident ZSS tvrdí, že aj napriek zvýšenému objemu peňazí súdy nebudú mať podmienky na to, aby mohli plniť povinnosť rozhodovať v primeranom čase vzhľadom na rozsah agendy a nedostatok personálu.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Medziročné zvýšenie prostriedkov pre justíciu o 40 miliónov eur je pozitívny signál, neodstráni však dostatočne preťaženosť a personálnu poddimenzovanosť súdnictva. V reakcii na vládou schválený návrh štátneho rozpočtu na rok 2017 a kapitoly ministerstva spravodlivosti to uviedol prezident Združenia sudcov Slovenska (ZSS) Juraj Sopoliga.

„Navýšenie rozpočtu nezabezpečí vytvorenie takých podmienok pre výkon súdnictva, aby súdy mohli plniť povinnosť rozhodovať v primeranom čase vzhľadom na rozsah agendy a personálnu poddimenzovanosť súdnictva,“ skonštatoval Sopoliga.

Prezident ZSS sa domnieva, že návrh rozpočtu „vychádza predovšetkým z pohľadu výkonnej moci, ktorá náležite neprihliada na reálny pohľad orgánov správy a samosprávy súdnictva“. Ministerstvo spravodlivosti totiž podľa Sopoligu v značnom rozsahu nerešpektuje návrhy na zabezpečenie oznámených priorít predsedov krajských súdov. Tí pri príprave rozpočtu justície predkladajú po vyjadrení kolégia a predsedov sudcovských rád stanoviská za celý obvod krajského súdu.

V stanoviskách predsedovia navrhujú päť rozpočtových priorít. Súčasné stanoviská šéfov krajských súdov sú z jeho pohľadu vecne opodstatnené, čo sa týka kapitálových aj bežných výdavkov. „Nie je preto možné vysloviť spokojnosť len s čiastočným navýšením štátneho rozpočtu pre justíciu na rok 2017,“ doplnil Sopoliga.

Rozpočet ministerstva spravodlivosti by mal byť v budúcom roku zvýšený o 40 miliónov eur (11,4 percenta) na celkových 391 miliónov eur. Prostriedky navyše budú využité na krytie reformných zámerov, úpravu platov sudcov, služobných príjmov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, valorizáciu platov zamestnancov a investície do väzenstva.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vyjadrila spokojnosť s výsledkom rokovaní ohľadom rozpočtu. „Reformy, ktoré ideme robiť, máme kryté v rozpočte,“ vysvetlila po rokovaní vlády minulú stredu (5.10.).

Navrhované legislatívne zmeny, a to zmena zákona o konkurze a reštrukturalizácii, zmena zákona o súdnych exekútoroch, protischránkový zákon a zákon o upomínacom konaní, podľa Žitňanskej odľahčia zaťažené súdy a vytvoria priestor pre ďalšie opatrenia na zlepšenie situácie v justícii.