Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Sudcovské kolégiá dostali mesiac na vyjadrenie sa k imunite

Ilustračné foto Foto: TASR

Za zúženie sudcovskej imunity je napríklad minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD), treba však podľa neho zabrániť tomu, aby to nemohla zneužiť polícia.

Bratislava 26. februára (TASR) - Stanovisko k iniciatívam na zrušenie imunity sudcov zaujme Súdna rada SR najskôr o mesiac. Presne toľko dnes dala kolégiám sudcovských rád a stavovským organizáciám sudcov na vyjadrenie sa k tejto otázke. Členovia súdnej rady o tom rozhodli na dnešnom rokovaní.

Návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov má pripraviť predseda ústavnoprávneho výboru parlamentu Róbert Madej (Smer-SD). Za zúženie sudcovskej imunity je napríklad minister spravodlivosti Tomáš Borec (nom. Smer-SD), treba však podľa neho zabrániť tomu, aby to nemohla zneužiť polícia. V súčasnosti rozhoduje o vydaní sudcu na trestné stíhanie Ústavný súd SR, predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin si myslí, že tento systém je dobrý.

"Je to právo účastníka konania na zákonného sudcu, keď tam ten istiaci prvok nebude, tak sa môžu politicko-policajné trestné stíhania viesť, aby sme dostali zákonného sudcu od prípadu preč," povedal Harabin. Združenie sudcov Slovenska sa k otázke sudcovskej imunity pravdepodobne vyjadrí po zasadnutí v polovici marca.