Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti doplatí sudcom 3,75 milióna eur na platy

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Peniaze však nemá, pomôcť má Ministerstvo financií.

Bratislava 12. februára (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR bude musieť doplatiť sudcom približne 3,75 milióna eur. Rozhodol o tom Ústavný súd.

"Je to suma peňazí, s ktorou sa budeme musieť vysporiadať, či už na úkor iných výdavkov alebo nadpríjmov," povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). Vie, že ministerstvo spravodlivosti v rozpočte toľko peňazí navyše nemá, avšak bude sa snažiť, aby aj rezort justície prispel zo svojej rezervy.

O tom, že znižovanie platov sudcov nie je v poriadku, rozhodlo plénum Ústavného súdu (ÚS) SR vlani v decembri. ÚS tak vyhovel skupine 35 poslancov, ktorí týmto spôsobom namietali neústavnosť zníženia platov sudcov o 15 percent.

Podľa novely zákona prijatej v decembri 2010, ktorej návrh predložil vtedajší predseda Národnej rady SR Richard Sulík (SaS), sa znižovali platy sudcov o 15 percent pre rok 2011. Pre rok 2012 a ďalšie sa mala výška platov odvíjať od podielu schodku verejnej správy SR a od hrubého domáceho produktu. Platy sa podľa Sulíka mali po dvoch rokoch rozmraziť a následne znížiť o dvojnásobok deficitu.