Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Stanovisko proti previerkam už popísalo vyše 500 sudcov

Ilustračné foto Foto: TASR

Novela Ústavy SR podľa sudcov zavádza retroaktivitu, pretože sa menia podmienky, ktoré sudcovia museli splniť pre výkon svojej funkcie v čase vstupu do súdneho systému.

Bratislava 20. júna (TASR) - Stanovisko iniciované sudcami z bratislavského Krajského súdu (KS) proti zavedeniu sudcovských previerok podpísalo už viac ako 500 z vyše 1300 slovenských sudcov. TASR o tom informovala sudkyňa Katarína Javorčíková z KS v Bratislave.

"Podpísaní sudcovia Slovenskej republiky považujeme novelu Ústavy SR v tejto časti (previerky sudcov, pozn. TASR) za nesúladnú s ústavnými princípmi právneho štátu vo vzťahu k súdnej moci a porušujúcu základné európske štandardy na nezávislosť sudcov a súdnictva ako celku. Uvedomujúc si svoju zodpovednosť a povinnosti sudcu odmietame tento zásah zo strany výkonnej a zákonodarnej moci, ako priamo ohrozujúci nezávislosť súdnictva," píše sa v stanovisku sudcov.

Novela Ústavy SR podľa sudcov zavádza retroaktivitu, pretože sa menia podmienky, ktoré sudcovia museli splniť pre výkon svojej funkcie v čase vstupu do súdneho systému. Ďalej uvádzajú, že informácie z previerok môžu byť voči nim zneužívané. "Pokiaľ trvanie funkcie sudcu bude závislé od informácií a ich vyhodnocovania zo strany orgánov podriadených výkonnej moci, je vážne narušený vnútorný pocit slobody, nestrannosti a nezávislosti sudcu od kohokoľvek iného," tvrdia v stanovisku. Ani proces po vykovaní previerok podľa sudcov nedáva záruky, že budú môcť byť odvolaní z funkcií len na základe riadneho a spravodlivého procesu. "Podklady Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) majú preskúmavať členovia Súdnej rady, ktorá je sčasti tvorená sudcami. Aj títo sudcovia by mali prejsť rovnakými previerkami zo strany NBÚ, a môžu sa tak dostať do konfliktu záujmov," uvádza sa v stanovisku s tým, že nie sú jasné ani kritériá posudzovania podkladov NBÚ a ich hodnovernosti, spôsob prípadného dokazovania a možnosti sudcu vyvrátiť operatívne zhromaždené podozrenia.

"Naše stanovisko nie je na ochranu sudcov, ktorí do súdnictva nepatria. Naopak podporujeme individuálny postup voči dôvodne podozrivým sudcom," uviedli sudcovia v stanovisku. O strate predpokladov sudcovskej spôsobilosti však podľa nich má rozhodovať disciplinárny senát. "Na svoju ochranu využijeme všetky vnútroštátne právne prostriedky a medzinárodné záruky, na ktoré sa Slovenská republika zaviazala pri svojom vstupe do Európskej únie," avizovali sudcovia. Podľa Javorčíkovej bude stanovisko predložené prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi so žiadosťou o podanie podnetu Benátskej komisii pri Rade Európy a bude zaslané aj príslušnému komisárovi Európskej komisie.