Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Sudcovia volia členov Súdnej rady SR, Š.Harabin očakáva spochybňovanie

Foto: TASR/Michal Svítok

Bratislava 29. mája (TASR) - Osem členov Súdnej rady SR si dnes na celom Slovensku volí 1385 slovenských sudcov. Volebné miestnosti sa pre nich otvorili o 11.00 hod. a zavrú sa až o polnoci.

Bratislava 29. mája (TASR) - Osem členov Súdnej rady SR si dnes na celom Slovensku volí 1385 slovenských sudcov. Volebné miestnosti sa pre nich otvorili o 11.00 hod. a zavrú sa až o polnoci. Podľa predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, ktorý predsedá aj Súdnej rade SR, sa už objavili informácie o snahe spochybniť voľby.

"Hlavne sú tie informácie viažuce sa na ZOJ (združenie Za otvorenú justíciu - pozn. TASR), že keď tam nedostane dvoch ľudí, tak ich bude spochybňovať podaniami na ústavný súd," povedal Harabin. "Pán predseda vie viac ako vie združenie ZOJ," reagovala na Harabinove slová prezidentka ZOJ Katarína Javorčíková. Pripomenula, že združenie do volieb žiadnych kandidátov nenavrhlo. Na voľbách sa už zúčastnila a podľa nej prebiehajú regulérne.

Šéf súdnej rady v pondelok (28.5.) rozhodol, že sudcovia budú môcť voliť až do polnoci. Jeho rozhodnutie nasledovalo po tom, ako predseda Sudcovskej rady Krajského súdu v Bratislave ustanovil čas konania volieb od 11.00 do 14.00 hod. Harabin za tým videl snahu ovplyvniť účasť sudcov vo voľbách. "V legislatíve, ktorá v tejto otázke exituje som našiel také riešenia, ktoré by sa viazali k tomu, aby riziká spochybnenia boli čo najmenšie," povedal Harabin. Zopakoval, že nevidí problém v tom, že sudcom oznámil, koho bude voliť. Sudcovia podľa neho vedia, čo je pre nich dôležité.

Za členov kandiduje 22 sudcov, medzi nimi aj napríklad bývalá ministerka spravodlivosti Viera Petríková, predsedníčka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska, či kandidát na podpredsedu Najvyššieho súdu Igor Burger. Súdna rada má 18 členov, ôsmym z nich, ktorých volia sudcovia, uplynie volebné obdobie koncom júna. Ostaných členov do rady, nominuje po troch Národná rada SR, prezident a vláda.