Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Slovensko

Sudcovia vyzývajú na obnovu záruk nezávislosti súdnej moci v SR

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Združenie okrem iného vyzýva zainteresované orgány zabezpečiť, aby väčšinu v Súdnej rade SR mali sudcovia volení sudcami.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Združenie sudcov Slovenska (ZSS) vyzýva na obnovu záruk nezávislosti súdnej moci na Slovensku, tiež na zabezpečenie dôstojného sídla Najvyššieho súdu (NS) SR. Vyplýva to z októbrového vyhlásenia hlavného zhromaždenia ZSS.

"Apelujeme na vládu SR a príslušné ministerstvá, aby ihneď podnikli kroky smerujúce k urýchlenému zabezpečeniu dôstojného sídla Najvyššieho súdu SR, zodpovedajúceho jeho vrcholnému postaveniu v systéme všeobecného súdnictva," uvádza sa vo vyhlásení hlavného zhromaždenia ZSS z 12. októbra.

Združenie okrem iného vyzýva zainteresované orgány zabezpečiť, aby väčšinu v Súdnej rade SR mali sudcovia volení sudcami. Predsedu, podpredsedu a člena Súdnej rady by nemalo byť podľa združenia možné odvolať kedykoľvek pred uplynutím ich funkčného obdobia a bez uvedenia dôvodov.

Združenie volá aj po obnovení legislatívnej úpravy, ktorá vyžaduje súhlas Ústavného súdu na vzatie sudcu a generálneho prokurátora do väzby. Hovorí tiež o obnovení univerzálnej ochrany ústavnosti Ústavným súdom SR vypustením formulácie "Ústavný súd nerozhoduje ani o súlade ústavného zákona s ústavou".

Združenie vyzýva na obnovenie funkčnej imunity sudcov v zmysle, že "za rozhodovanie nemožno sudcu a prísediaceho sudcu z radov občanov stíhať, a to ani po zániku ich funkcie". Okrem iného volá po obnovení inštitútu justičného čakateľa či zakotvení zákonných podmienok na preloženie sudcu bez jeho súhlasu pri organizačných zmenách v sústave súdov.

Zároveň združenie opakovane vyzvalo politikov, ale aj iných predstaviteľov verejnej moci, aby sa zdržali takých vyjadrení, ktoré prekračujú hranice prípustnej kritiky rozhodnutí súdov, "a tým podkopávajú ich autoritu, ale aj dôveru verejnosti v justíciu".