Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Sudkyňa E. Berthotyová sa vzdala funkcie členky Súdnej rady SR

Elena Berthotyová, foto z archívu. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Dôvodom sú najmä zdravotné komplikácie.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Sudkyňa Elena Berthotyová sa v piatok (10. 11.) vzdala funkcie členky Súdnej rady SR. Oznámila to prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorá ju nominovala, a predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi. Funkcia jej zanikla 11. novembra. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe.

Dôvodom sú najmä zdravotné komplikácie. "Berthotyová je predsedníčkou senátu na Najvyššom správnom súde, ide o ozaj náročnú pozíciu. Plne rešpektujem jej rezignáciu," reagoval Mazák.

Berthotyová bola členkou Súdnej rady SR od roku 2014. Najskôr ju nominoval vtedajší prezident SR Andrej Kiska, potom aj Čaputová. Uvoľnené miesto v Súdnej rade SR by mal zaplniť nový nominant hlavy štátu. Dovtedy bude Súdna rada SR konať a rozhodovať v 17-člennom obsadení bez toho, aby stratila svoju legitimitu na výkon kompetencií.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.