Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súdna rada a Via Iuris objednajú prieskum dôveryhodnosti súdnictva

Ilustračné foto Foto: TASR

Minuloročné zisťovanie Via Iuris a agentúry Focus ukázalo rekordnú nedôveru verejnosti k justícii. Súdnictvu a súdom vlani nedôverovali takmer tri štvrtiny ľudí.

Bratislava 6. augusta (TASR) – Zvýšila sa dôveryhodnosť slovenskej justície? Dozvedieť sa to chce Súdna rada, ktorá si v spolupráci s mimovládnou organizáciou Via Iuris objedná prieskum verejnej mienky mapujúci aktuálnu situáciu.

Minuloročné zisťovanie Via Iuris a agentúry Focus ukázalo rekordnú nedôveru verejnosti k justícii. Súdnictvu a súdom vlani nedôverovali takmer tri štvrtiny ľudí. Nový prieskum by mal byť rozsiahlejší a mal by pátrať aj po príčinách nedôvery.

“V súčasnosti prebieha výber agentúry, ktorá bude realizovať prieskum verejnej mienky,” informovala kancelária Súdnej rady. V zmysle zmluvy uzatvorenej s Via Iris má byť výber agentúry zrealizovaný do konca augusta a samotný prieskum do konca októbra. Jeho financovanie si Súdna rada a Via Iuris rozdelili na polovicu.

Respondentov sa bude agentúra pýtať najviac desať otázok zameraných na zistenie ich dôvery k slovenskej justícii. Právnička Zuzana Čaputová spolupracujúca s Via Iuris vysvetlila, že ich znenie sa práve finalizuje. Via Iuris pri ich príprave spolupracuje s odborníkom zo Slovenskej akadémie vied.

„Otázky by mali byť zamerané okrem iného na príčiny nedôvery. Tento prieskum by teda mal byť komplexnejší, bude obsahovať viac otázok a teda mal by byť výpovednejší,“ uviedla Čaputová. Výsledky prieskumu podľa nej bude možné porovnať s predošlými výsledkami prieskumov na Slovensku, ale aj s Eurobarometrom.

V minuloročnom prieskume Via Iuris a Focusu sa 37 percent respondentov vyjadrilo, že vôbec nedôveruje súdnictvu a súdom. Ďalších 37 percent im skôr nedôverovalo. Výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie Milan Šagát to interpretoval tak, že nedôvera verejnosti v justíciu nebola nikdy taká vysoká a prieskum potvrdil negatívny trend, ktorý trvá na Slovensku už 20 rokov.

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková v reakcii na prieskum uviedla, že nestačí konštatovať, že dôvera v súdnictvo je nízka, ale je potrebné vedieť prečo. "Relevantné odpovede sa z jednej otázky získať nedajú," uviedla s tým, že keď budú vedieť, prečo je dôveryhodnosť nízka, potom s tým budú môcť niečo robiť.