Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Kandidátom Smeru do Súdnej rady je Ján Slovinský

Dušan Čimo FOTO TASR/Štefan Puškáš

Predseda okresného súdu v Spišskej Novej Vsi by tak mal už vo štvrtok nahradiť v Súdnej rade dnes odvolaného Dušana Čima.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Kandidátom strany Smer-SD na uvoľnené miesto v Súdnej rade SR je predseda okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský. Jeho nomináciu dnes podľa informácií TASR do podateľne NR SR doručil poslanec Otto Brixi (Smer-SD).

Slovinský by tak mal už vo štvrtok nahradiť v Súdnej rade dnes odvolaného Dušana Čima. Za jeho odvolanie hlasovalo v tajných voľbách 82 členov snemovne z 82 prítomných. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.

Nástupcom Čima v Súdnej rade SR by mal byť jeden z predsedov okresného súdu na východnom Slovensku. Pre TASR to uviedol zdroj z prostredia vládnej strany Smer-SD s tým, že voľba nového člena rady by sa mala uskutočniť v parlamente ešte tento týždeň. Nový člen súdnej rady by sa tak mohol zúčastniť už utorkového (16. 9.) zasadnutia, na ktorom sa bude voliť predseda Najvyššieho súdu SR aj predseda Súdnej rady SR. Na druhý z menovaných postov by mala zasadnúť žena. Podľa informácií TASR sa rozhoduje medzi Evou Fulcovou, Janou Bajánkovou a Alenou Šiškovou.

Návrh na odvolanie Čima rozdelil parlament na dva tábory. Na jednej strane je opozícia, ktorá kritizuje chýbajúce dôvody na tento krok, na druhej strane je Smer-SD, ktorý napr. poukazuje na spôsob ustanovenia Čima do funkcie. Napr. predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) poukázal na to, že Čima bývalá pravicová koalícia zvolila napriek tomu, že do funkcie nastupoval až dva mesiace po predčasných parlamentných voľbách. "Spôsob ustanovenia pána Čima do funkcie je pre mňa jeden z najzákladnejších dôvodov na odvolanie. Prezident Kiska nám ukázal, že toto je schodná cesta a ústavné riešenie," vysvetlil.

P. Paška doplnil program o voľbu nového člena Súdnej rady SR
Poslanci Národnej rady SR by mali už vo štvrtok (11.9.) voliť nového člena Súdnej rady SR. Predseda NR SR dal poslancom na podávanie nominácií 24 hodín. Opozícia zrejme nenavrhne nikoho. Pavol Paška dnes na štvrtkové rokovanie parlamentu zaradil tento bod s tým, že rozprava k voľbe sa začne o 15. hodine.

Podľa informácií TASR si Smer-SD na tento post vybral predsedu jedného z okresných súdov na východnom Slovensku. Čas na podávanie nominácií vyprší vo štvrtok napoludnie.

Paška dnes zároveň oznámil, že na budúci týždeň v utorok (16.9.), keď prídu na rad návrhy ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), bude priestor aj na debatu o Ukrajine. Návrh uznesenia parlamentu k situácii u nášho východného suseda má pripraviť Zahraničný výbor NR SR.
Anton Martvoň (Smer-SD) zase opozícii odkázal, že keď Kiska odvolal troch členov súdnej rady vymenovaných jeho predchodcom Ivanom Gašparovičom, otvoril Pandorinu skrinku. "Vtedy ste mu všetci tlieskali, teraz kritizujete. My neprichádzame s ničím novým, okrem toho, čo spustil Kiska," podčiarkol.

Opozícia to však vidí inak. Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vidí dôvod na odvolanie Čima jasne. "Budúci týždeň bude súdna rada voliť svojho predsedu a predsedu NS. Smer-SD má zjavne predstavu, ako to má vyzerať a Čimo má evidentne inú. Rešpektujem, že každá nová reprezentácia môže vymeniť ľudí v súdnej rade, lebo má nejakú filozofiu a predstavu. Toto je ale účelové odvolávanie vo vzťahu k voľbe, ktorá sa chystá," zdôraznila.

Čimo bol zvolený za člena Súdnej rady 3. februára 2012 za vlády Ivety Radičovej ako nominant poslanca Kamila Homoľu (SDKÚ-DS). V marci boli predčasné voľby. Vtedy opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) navrhol v parlamente uznesenie, ktorým by NR SR žiadala Čima neprijať rozhodnutie o zvolení. Plénum uznesenie odmietlo. Fico označil voľbu za rozpornú so zákonom o Súdnej rade SR. Sociálni demokrati trvali na tom, že vtedajší parlament nemal člena rady vôbec voliť a mal to nechať na poslancov po predčasných voľbách. Fico pripomínal, že koalícia už neexistuje, jej vláda je odvolaná a nemá preto rozhodovať o takýchto otázkach. Koalície sa tiež pýtal, prečo si za každú cenu potrebuje "strčiť niekoho politicky nominovaného" do takého dôležitého orgánu, ako je Súdna rada. Čima vo verejnej voľbe podporilo 78 zo 147 prítomných poslancov.

Žitňanská: Smer dal na predkladanie nominácií do Súdnej rady len 24 hodín

Na snímke Lucia Žitňanská
Foto: TASR/Martin Baumann
Skutočnosť, že predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) dal poslancom len 24 hodín na predkladanie kandidátov do Súdnej rady SR namiesto dnes odvolaného Dušana Čima, je dôkazom o účelovosti Čimovho odvolania. Vyhlásila to dnes exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), podľa ktorej chce vládna strana obsadiť voľné miesto v Súdnej rade ešte pred jej kľúčovým utorkovým (16.9.) zasadnutím. Termín na predkladanie nominácií uplynie vo štvrtok (11.9.) napoludnie.

"Akú legitimitu bude mať táto voľba, do ktorej treba navrhnúť kandidáta na významnú funkciu do 24 hodín? Je to prejav neúcty k právu, k sudcovskému stavu, k subjektom, ktoré kandidátov môžu navrhovať, ale aj k samotnému kandidátovi, ktorý túto funkciu prijme. Nálepky poskoka na jedno použitie sa už takýto kandidát nebude môcť zbaviť," upozornila. Žitňanská by sa podľa vlastných slov nečudovala, keby zložka kandidáta Smeru-SD do Súdnej rady bola už v parlamente. Ona sama nikoho nenavrhne.

Na margo odvolaného Čima podotkla, že za najhlavnejší argument jeho odvolávania bol označovaný spôsob, akým bol zvolený, teda krátko pred voľbami v roku 2012. "Dva a pol roka však nikomu neprekážal. Svedčí to o tom, že Smer-SD už svojich kandidátov na predsedu súdnej rady a Najvyššieho súdu SR má a zjavne to nie sú tí, za ktorých by bol ochotný zdvihnúť ruku Dušan Čimo. Pol roka sme počúvali slová o očiste justície a odpoveďou Smeru-SD sú dnes len pokračujúce zákulisné hry na ovládnutie justície vládnou stranou," dodala.