Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súdna rada sa čoskoro presťahuje do Miestodržiteľského paláca

Igor Federič Foto: TASR

Zmluva o prevode, ktorú podpísala vedúca kancelárie rady Anna Žatková s vedúcim Úradu vlády Igorom Federičom, nadobudla účinnosť 20. februára.

Bratislava 24. februára (TASR) – Súdna rada, ktorá je najvyšším samosprávnym orgánom súdnictva, získala nové priestory pre svoje sídlo. Úrad vlády previedol do jej správy dve pätiny Miestodržiteľského paláca v centre Bratislavy.

Zmluva o prevode, ktorú podpísala vedúca kancelárie rady Anna Žatková s vedúcim Úradu vlády Igorom Federičom, nadobudla účinnosť 20. februára. Fyzické odovzdanie priestorov na Hlavnom námestí sa uskutoční do siedmich pracovných dní.

„Kancelária Súdnej rady Slovenskej republiky zabezpečí priebežné, postupné sťahovanie čo najskôr,“ informovala kancelária rady. Od vlády získala nové priestory bezodplatne, po tom, ako boli vyhlásené za prebytočné.

Podľa zmluvy dostala Súdna rada k dispozícii celé druhé nadzemné podlažie Miestodržiteľského paláca a časť 1. a 4. nadzemného podlažia. Budova má celkove podlahovú plochu 3323 metrov štvorcových.

„V prvom rade nás teší, že najvyšší orgán súdnictva bude mať dôstojné sídlo priamo v historickej časti hlavného mesta,“ zareagovala na prevod hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová. „Nie je to len o nových priestoroch, ale ide aj o dôležitý symbol a významný príspevok vlády Slovenskej republiky vo vzťahu k justícii,“ zdôraznila.

Vedľajším efektom je, že sa uvoľní časť priestorov v ministerskej budove na Župnom námestí, kde Súdna rada doposiaľ sídlila. Donevová oznámila, že minister spravodlivosti Tomáš Borec vyšiel v ústrety požiadavke predsedníčky Najvyššieho súdu Daniele Švecovej.

„Rozhodol, že všetky uvoľnené priestory po Súdnej rade poskytne Najvyššiemu súdu, čím prispeje k riešeniu akútnych priestorových problémov tohto súdu, hoci samotné ministerstvo sa denne vyrovnáva s komplikáciami pre nedostatok priestorov,“ doplnila Donevová.

Vyriešenie priestorovej otázky rady prisľúbil na konci roku 2014 premiér Robert Fico. Predsedníčka rady Jana Bajánková koncom februára 2015 informovala, že rokovania finišujú a hovorí sa už iba o detailoch. Presťahovanie do nových priestorov napokon oddialil fakt, že sa rada neuspokojila s prenájmom, ale prejavila záujem získať priestory pre svoje nové sídlo bezodplatne do svojho vlastníctva.

Súdna rada sídlila od svojho vzniku v roku 2002 pri Najvyššom súde v podnájme ministerstva spravodlivosti. Až do minulého roku boli funkcie predsedu Najvyššieho súdu a Súdnej rady spojené, čo zmenila novela ústavy, ktorú v parlamente presadili poslanci vládneho Smeru-SD a opozičného KDH. Zároveň boli posilnené kompetencie rady.

Okrem iného má na starosti previerky budúcich sudcov a zhromažďuje utajené materiály, na čo v súčasnosti nemá vhodné priestorové podmienky. Miestodržiteľský palác na Hlavnom námestí v Bratislave je v súčasnosti účelovým zariadením, ktoré pre potreby Úradu vlády a iných ústredných orgánov štátnej správy poskytuje ubytovacie, stravovacie a doplnkové služby.