Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada schválila návrh na odvolanie ôsmich sudcov nad 70 rokov

Jana Bajánková Foto: TASR/Martin Baumann

Rada tak zatiaľ nesplní požiadavku Kisku, ktorý samosprávny orgán súdnictva vyzval na predloženie návrhu na odvolanie z funkcie všetkých sudcov nad 65 rokov.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Súdna rada predloží prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi na odvolanie osem sudcov vo veku nad 70 rokov. V tajnom hlasovaní rozhodli o tom jej členovia na pondelkovom (30.11.) zasadnutí.

Rada tak zatiaľ nesplní požiadavku Kisku, ktorý samosprávny orgán súdnictva vyzval na predloženie návrhu na odvolanie z funkcie všetkých sudcov nad 65 rokov, ako to predpisuje ústava. Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková predložila na zasadnutie zoznam 49 penzionovaných sudcov, ktorí majú viac ako 70 rokov a bol im pozastavený výkon funkcie.

Bod rada prerokovala s vylúčením verejnosti. "Toto bol prvý sled sudcov, ktorí boli predložení do Súdnej rady, ale na to, aby boli predložení prezidentovi, je potrebných desať hlasov a k tomu nedošlo," vysvetlila Bajánková. V čase hlasovania bolo na zasadnutí prítomných iba 11 z celkového počtu 19 členov rady.

"Títo sudcovia majú nad 70 rokov, tí sa do rozhodovacieho procesu už nezapoja. Nemá to absolútny súvis so stavom súdnictva," vysvetlila Bajánková s tým, že za neschválením zvyšných sudcov nie je zlá personálna situácia na súdoch.

Podľa šéfky rady nie je vylúčené, že návrh na odvolanie zvyšných sudcov nad 70 rokov predloží opäť. "Zákon totiž nepovažuje rozhodnutie v tomto smere za nemenné," naznačila.

Ministerstvo spravodlivosti v novembri informovalo, že nad 65 rokov je v súčasnosti celkom 152 sudcov, z ktorých aktívne vykonáva funkciu 34. Bajánková na otázku, prečo nepredložila návrh na odvolanie sudcov vo veku od 65 do 70 rokov uviedla, že tak urobila aj vzhľadom na iniciatívu prezidenta Kisku.

Ten navrhol zmenu ústavy, podľa ktorej by sudcovia okresných a krajských súdov odchádzali do dôchodku automaticky po dosiahnutí veku 65 rokov a sudcovia Najvyššieho súdu SR po dosiahnutí veku 67 rokov.

"Jednoducho sme sa zhodli na tom, že toto bude prvá várka, ktorá bude predložená. Už aj vzhľadom na avizovaný návrh pána prezidenta, prípadne iné čiastkové návrhy vo vzťahu k zmene ústavy," doplnila Bajánková.

Hlasovanie kritizovala členka rady Elena Berthotyová, podľa ktorej ním jej kolegovia neprispeli k zlepšeniu dôveryhodnosti justície. "Sebelepší serióznejší prieskum nám dôveryhodnosť nevráti. Vráti nám ju len, keď budeme féroví, napríklad aj pri takomto hlasovaní o odvolávaní sudcov, ktorí dosiahli vek 70 rokov," uviedla.

Bajánková prezidentovi na stretnutí 5. novembra prisľúbila, že rade predloží čo najskôr návrh na odvolanie sudcov nad 70 rokov. Hlavu štátu však upozornila, že na jeho prijatie bude potrebný konsenzus minimálne desiatich hlasov.

Prezident vo svojom vyhlásení 23. októbra pripomenul, že napriek jeho upozorneniu sa Súdna rada SR už niekoľko mesiacov nevyjadrila k tomu, že na Slovensku sú stále sudcovia vo veku nad 65 rokov.

"Súdna rada nikdy nepredložila prezidentovi návrh na ich odvolanie z funkcie sudcu, hoci tak jednoznačne predpisuje ústava a zákon," napísal Kiska s tým, že Súdna rada svojou nečinnosťou v tejto veci podľa jeho názoru predlžuje neústavný a nezákonný stav.