Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 4. jún 2024Meniny má Lenka
< sekcia Slovensko

Súdna rada navrhla vymenovať za sudkyňu Katarínu Krochtovú

Štefan Harabin Foto: TASR/Pavel Neubauer

Krochtová uspela vo výberovom konaní na súde, ktorý v tom čase viedol jej brat Karol Krochta.

Bratislava 31. marca (TASR) – Súdna rada SR navrhne prezidentovi vymenovať za sudkyňu Okresného súdu v Bardejove Katarínu Krochtovú, ktorá vo výberovom konaní uspela v čase, keď súd viedol jej brat Karol Krochta. Toho len nedávno odvolal minister spravodlivosti Tomáš Borec z funkcie predsedu súdu.

Jediný, kto hlasoval proti bol Dušan Čimo, ktorý ešte počas diskusie navrhol, aby prezidentovi nebol zaslaný návrh na vymenovanie Krochtovej za sudkyňu. Predseda Súdnej rady Štefan Harabin na to reagoval, že Čimo sa neriadi spisovým materiálom, ale tým, čo sa píše v novinách. Zo 14 prítomných členov Súdnej rady hlasovali za vymenovanie Krochtovej do sudcovskej funkcie 12 členov, jeden bol proti a jeden sa zdržal.

Krochtová v súčasnosti pôsobí na Ústavnom súde SR a podľa zverejneného životopisu má trvalé bydlisko v Košiciach. Z Košíc do Bardejova je to viac ako 70 kilometrov. Pred členmi Súdnej rady uviedla, že do práce bude dochádzať. Počas diskusie padla aj otázka, prečo sa prihlásila na súd, ktorému predsedá jej brat. Slovo na odpoveď nedostala, Harabin uviedol, že je neetické jej túto otázku klásť, keďže jej to zákon nezakazuje. Podľa zverejnených dokumentov zvíťazila spomedzi 19 uchádzačov. V poradí druhého predstihla len o jeden bod, pričom ešte pred poslednou časťou výberového konania – ústnou skúškou zaostávala o 11 bodov.

Borec odvolal Krochtu z funkcie predsedu súdu 19. marca na návrh predsedníčky Krajského súdu v Prešove Anny Ilčinovej. Minister dôvody svojho rozhodnutia nemedializoval.

Š. Harabin nespresnil, kedy vyhlási voľby šéfa Najvyššieho súdu a Súdnej rady

Predseda Najvyššieho súdu SR a Súdnej rady SR Štefan Harabin dnes odmietol spresniť, kedy vyhlási voľby predsedov týchto inštitúcií na ďalšie funkčné obdobie a kedy sa uskutočnia. Harabinove funkčné obdobie končí 23. júna tohto roku a podľa súčasne platných predpisov, predsedu Najvyššieho súdu, ktorý je súčasne aj šéfom Súdnej rady, vymenováva prezident. Víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska sa však ujme úradu až 15. júna. Ďalším aspektom je navrhovaná novela ústavy, podľa ktorej by mali byť funkcie predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu oddelené.

"Vypíšem to tak, ako mi to ukladá zákon," povedal Harabin. Na otázku, či čaká na rozhodnutie Národnej rady SR, ako zahlasuje za novelu ústavy, uviedol, že na politikov nikdy nečakal a vždy postupuje podľa zákona. V zákone o Súdnej rade je však v súvislosti s časom volieb uvedená len 45-dňová lehota, ktorá musí byť dodržaná medzi vyhlásením volieb a ich uskutočnením. Harabin uznal, že občania majú právo vedieť, kedy budú voľby. "Vyvesím to na internet a budú vedieť všetko," povedal.

Harabin neprezradil ani to, či sa bude znovu uchádzať o miesto šéfa Najvyššieho súdu. "Nemám dôvod sa nad tým zamýšľať, lebo mi nikto nič nenavrhol," povedal Harabin. Na otázku, či by kandidoval aj napriek tomu, že premiér Robert Fico (Smer-SD) sa vyjadril, že by mu to neodporučil, Harabin odpovedal: "Prečo by som sa mal politikov pýtať, či budem kandidovať." O novele ústavy si myslí, že navrhované oddelenie funkcií predsedov Súdnej rady a Najvyššieho súdu problémy justície nevyrieši, ale spôsobí chaos.

Súdna rada pripomienky k etickým zásadám prerokuje v druhej polovici roka

Pripomienky a podnety sudcov k návrhu zásad sudcovskej etiky prerokuje Súdna rada SR v druhej polovici tohto roka. Odhlasovali to dnes jej členovia. Súdna rada bude dovtedy zbierať pripomienky, keďže doposiaľ získala od sudcovských rád len slabú odozvu.

Sudcom poskytla Súdna rada pracovný materiál o zásadách sudcovskej etiky, ktorý pripravilo Združenie sudcov Slovenska (ZSS) na konci januára, aby sa k nemu vyjadrili. Pracovný materiál odkazuje na medzinárodné dokumenty a pomenováva princípy, hodnoty a vlastnosti sudcu. Súdna rada dostala spätnú väzbu len od piatich sudcovských rád, ktoré k materiálu nemali pripomienky.

Sudcov vyzval na vytvorenie nového etického kódexu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD), podľa ktorého by malo byť jeho porušenie dôvodom na začatie disciplinárneho konania. Na dnešné rokovanie Súdnej rady o etickom kódexe reagovala aj organizácia Via Iuris, ktorá požiadala, aby bol návrh zásad etického kódexu ešte pred schválením predmetom odbornej diskusie.