Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdna rada je nespokojná s vládou schváleným rozpočtom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Návrh rozpočtu predpokladá pre súdnictvo na budúci rok výdavky na úrovni 200 miliónov eur.

Bratislava 30. októbra (TASR) – Vládou schválený návrh rozpočtu nezabezpečuje vytvorenie reálnych podmienok na fungovanie efektívneho a účinného justičného systému. Domnieva sa tak Súdna rada SR, ktorej členovia to skonštatovali v uznesení prijatom na pondelkovom zasadnutí.

Návrh rozpočtu predpokladá pre súdnictvo na budúci rok výdavky na úrovni 200 miliónov eur. Rada s tým nesúhlasí, pričom sa jej nepozdáva, že zdroje na financovanie základných úloh súdnictva sa majú zvýšiť len o 2,26 percenta a kapitálové výdavky dokonca znížiť o 46,5 percenta. Takýto pokles rada považuje za neakceptovateľný.

Kritické uznesenie podporilo 11 zo 14 prítomných členov Súdnej rady. „Napriek navýšeniu rozpočtu súdnictva v roku 2018 o 5,272 milióna eur, tieto neumožňujú v plnom rozsahu v podmienkach ďalšej konsolidácie verejných financií zabezpečiť pokrytie požiadaviek súdov, ktoré si uplatnili v návrhoch rozpočtu na rok 2017,“ uviedli v uznesení.

Súdna rada žiada navýšenie výdavkov pre zabezpečenie personálneho efektívneho chodu súdov doplnením neobsadeného počtu 148 sudcov v troch etapách po 50 sudcov ročne a súčasne aj administratívneho aparátu – vyšších súdnych úradníkov a asistentov sudcov v rovnakom počte.

Členovia rady žiadajú uvoľniť i financie na zvyšovanie platov zamestnancov súdov. Len tak je podľa nich možné dodržať záver Európskej komisie, že bez dostatočného počtu pracovníkov s potrebnou kvalifikáciou a zručnosťou je ohrozená kvalita súdnych konaní a rozhodnutí.

Súdna rada tiež navrhuje, aby bola v rokoch 2018 až 2020 etapovite zabezpečená rekonštrukcia budovy sídla Okresného súdu Bratislava I. Má sa tým odstrániť neakceptovateľná priestorová nedostatočnosť najzaťaženejších súdov Okresného súdu Bratislava I. a Krajského súdu v Bratislave.

Členovia rady žiadajú i zabezpečenie financií na etapovitú realizáciu nadstavby spoločnej administratívnej budovy, ktorou by sa vyriešili priestorové potreby košických súdov. Aktuálny počet zamestnancov súdov pracujúcich v budove totiž podľa nich prevyšuje počet prípustný z hľadiska zdravotných a bezpečnostných predpisov.

Návrh rozpočtu bude schvaľovať Národná rada SR na novembrovej schôdzi. Súdna rada upozornila, že ak poslanci ani čiastočne neprihliadnu na ich návrhy, je nereálne dôsledné splnenie vládneho programu o výraznom zlepšení vymožiteľnosti práva pre občanov a podnikateľov.

Zasadnutia sa zúčastnila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd), ktorá predstavila návrh rozpočtu pre súdnictvo. Počas jej vystúpenia nezazneli výhrady k rozpočtu. Ministerka sa tak nemala možnosť pred členmi rady vyjadriť.