Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Novým podpredsedom súdnej rady je Ján Vanko

Na snímke zľava Ján Vanko a Dana Bystrianská. Foto: TASR/František Iván

Vanko povedal, že jeho hlavnou úlohou na mieste podpredsedu je, aby bol nový predseda Súdnej rady zvolený čo najskôr.

Bratislava 21. júla (TASR) – Novým podpredsedom Súdnej rady SR sa stal Ján Vanko. Členovia rady si ho zvolili dnes na mimoriadnom rokovaní 16 hlasmi. Hlasovali za neho všetci členovia, okrem jeho samotného, pretože sa zdržal. Vanka, ktorého do Súdnej rady zvolili sudcovia, navrhol za podpredsedu člen rady Milan Ďurica.

Vanko povedal, že jeho hlavnou úlohou na mieste podpredsedu je, aby bol nový predseda Súdnej rady zvolený čo najskôr. Zároveň je priklonený tomu, aby sa miesto novej voľby predsedu Najvyššieho súdu zmenilo zo Spišských Hanušoviec (okres Kežmarok) na Bratislavu. Členovia Súdnej rady dnes nakoniec rozhodli, že nová voľba bude v Bratislave v najväčšej pojednávacej miestnosti Najvyššieho súdu SR. Na Spiš zvolal novú voľby bývalý predseda Súdnej rady a Najvyššieho súdu Štefan Harabin, voľby by mali byť 16. septembra. Harabinovi sa skončilo funkčné obdobie 22. júna. Keďže prezident Andrej Kiska vymenil troch členov Súdnej rady vrátane bývalej podpredsedníčky Márie Bujňákovej, rada ostala bez predsedu aj podpredsedu, ktorí by ju mohli riadiť.

Na programe dnešného mimoriadneho rokovania rady bola aj zmena rokovacieho poriadku, ktorá súvisí s chýbajúcim predsedom rady. Na návrh Jána Kľučku, prekladatelia návrh stiahli. Kľučka ich presvedčil argumentom, že rokovací poriadok bude musieť byť pravdepodobne zmenený vo väčšom rozsahu aj v súvislosti s novelou ústavy. Členovia Súdnej rady by sa mali k otázke zmeny rokovacieho poriadku vrátiť na najbližšom rokovaní.