Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súdna rada stále nemá podpredsedu, kandidáti nezískali dosť hlasov

Na archívnej snímke predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková. Foto: TASR - Michal Svítok

Sudcu Krajského súdu v Nitre Pavla Pileka podporilo v tajnej deväť členov rady, sudca Krajského súdu v Prešove Miloš Kolek získal päť hlasov.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Súdna rada SR ostáva aj po druhom zasadnutí vo štvrtom volebnom období bez svojho podpredsedu. Zástupcu predsedníčky rady Lenky Praženkovej sa dnes nepodarilo zvoliť, keď ani jeden z dvojice kandidátov Miloš Kolek a Pavol Pilek nezískal dostatočný počet hlasov.

Sudcu Krajského súdu v Nitre Pileka podporilo v tajnej voľbe deväť členov rady, sudca Krajského súdu v Prešove Kolek získal päť hlasov. Na zvolenie bola pritom potrebná nadpolovičná väčšina, minimálne desať hlasov. Dnešného zasadnutia sa zúčastňuje 15 z celkovo 18 členov rady. Jedno miesto je neobsadené, nakoľko sa parlamentu zatiaľ nepodarilo zvoliť nástupcu Aleny Šiškovej. Jej funkčné obdobie uplynulo v júni.

Obaja kandidáti patria k novým členom rady, boli zvolení ako zástupcovia sudcov v májovej voľbe. Kolek v nej získal najviac hlasov, podporilo ho až 677 sudcov. Pileka volilo 603, čo bol druhý najnižší počet hlasov. „Má najsilnejší mandát. Dobré meno a povesť si buduje svojou rozhodovacou činnosťou,“ vyhlásila o Kolekovi členka rady Elena Berthotyová, ktorá ho navrhla ako kandidáta.

Pri dnešnej voľbe zohrala úlohu aj otázka „disponibility“ kandidátov. Podľa člena rady a predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľuboša Sádovského musí podpredseda rady s predsedom riešiť veľa operatívnych vecí, čo by bolo pre Koleka problematické. S tým nesúhlasil člen rady Jozef Vozár, podľa ktorého sa dá cez telefón a internet komunikovať rovnako dobre z Prešova ako z Nitry.

Praženková sa vyjadrila, že odborne a ľudsky môžu post zastávať obaja kandidáti. S podpredsedom však pôjde podľa nej o komunikáciu na dennej báze, čím naznačila jej podporu pre Pileka. Voľbu podpredsedu mala Súdna rada aj na programe júlového volebného zasadnutia, odložila ju však. Trojica členov rady na čele s Berthotyovou vtedy navrhla za podpredsedu Koleka.

Predsedníčka Súdnej rady informovala novinárov, že ďalšia voľba sa uskutoční na najbližšom zasadnutí. „Je potrebné, aby bola táto funkcia obsadená z hľadiska fungovania Súdnej rady,“ uviedla Praženková. Vysvetlila, že vzdialenosť domovského súdu budúceho podpredsedu od sídla Súdnej rady zohráva úlohu. „Najradšej by som bola, aby to bolo rýchlejšia dostupnosť, tak do tej hodiny, ale to je otázka hlasovania, to nezáleží len na mne,“ ozrejmila s tým, že je dobré, keď je podpredseda bližšie po ruke a dokáže predsedu operatívne zastúpiť.

Kolek uznal, že požiadavka na dosažiteľnosť podpredsedu Súdnej rady, ktorý na rozdiel od predsedu vykonáva i sudcovskú činnosť, môže mať význam. „Sú veci, ktoré sa po telefóne vybavujú horšie. Pre mňa je lepšie osobné stretnutie. Z tohto pohľadu to chápem,“ pripustil. Sudca sa však aj tak chce zúčastniť ďalšej voľby. „Zatiaľ si myslím, že pokiaľ ma navrhnú, nemám dôvod meniť svoje stanovisko,“ ozrejmil. „Pokiaľ je ochota na obidvoch stranách a aj pani predsedníčka by bola stotožnená s tým, že aj tento človek môže byť jej dobrý podpredseda, tak by to mohlo fungovať,“ doložil.

Pavol Pilek zatiaľ nevedel uviesť, či bude kandidovať opäť. Potrebuje si vyhodnotiť dnešnú neúspešnú voľbu a premyslieť postup. „Chápem, že predsedníčka chce mať nejakú kontinuitu v prípade neprítomnosti. My sme si názorovo asi v tých podstatných právnych veciach blízki a možno aj tá vzdialenosť a dostupnosť pri nejakých činnostiach a konzultáciách, ktoré by z toho vyvstali,“ odpovedal na otázku, čo ho presvedčilo dnes kandidovať.

V prvých hromadných výberových konaniach sa bude vyberať 125 sudcov


Historicky prvými hromadnými výberovými konaniami bude slovenská justícia vyberať celkom 125 kandidátov na budúcich sudcov. Súdnej rade to dnes oznámila štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Mária Kolíková (nominantka Mostu-Híd). Rada informáciu prerokovala s tým, že k nej nemala pripomienku.

Hromadné výberové konania na sudcov priniesol balík zmien v sudcovských zákonoch, ktorý vstúpil do účinnosti od 1. júla. Pri určovaní počtu miest v databáze kandidátov, ktorá po novom vznikne, zohľadňoval rezort viacero skutočností. Okrem iného bral do úvahy, na ktoré súdy bolo určených celkom 101 sudcovských miest, ktoré sa v súčasnosti obsadzujú ešte starým spôsobom. Tiež počty sudcov v dôchodkovom veku, ktorí opustia justíciu v blízkom čase.

„Ak sa bavíme o tom, či toto je nejaké zásadné rozhodnutie, ktorým sa ide navýšiť celkový počet sudcov, tak toto nie je o tom. To je skôr o tom, aby sme zabezpečili optimálny počet sudcov,“ vysvetlila novinárom Kolíková. Miesta pridelilo ministerstvo nerovnomerne, podľa situácie v tom-ktorom kraji.

Najviac kandidátov, až 25, získal Košický kraj, 20 nových sudcov bude možné vybrať v Bratislavskom kraji, 17 v Banskobystrickom, 15 v Prešovskom a Nitrianskom, 13 v Žilinskom a po 10 v Trnavskom a Trenčianskom kraji. Termín hromadných výberových konaní, ktoré sa uskutočnia v jeden deň vo všetkých krajoch, určí podľa nových pravidiel predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková.

„Z mojej strany boli vykonané všetky kroky, aby som mohla naozaj v krátkom čase hromadné výberové konanie vyhlásiť,“ uviedla pre médiá predsedníčka Súdnej rady. Prvé hromadné výberové konanie sa podľa zmien v sudcovských zákonoch musí uskutočniť do 30. novembra tohto roku. „Treba to chápať tak, že je to taký začiatok," odpovedala Praženková na otázku, či množstvo 125 kandidátov považuje za dostatočné. Podotkla, že hromadné výberové konania možno vyhlasovať dvakrát do roka.

Kolíková pripustila, že sa nemusí podariť vybrať všetkých 125 kandidátov. „Uvidíme, ako prebehne toto jesenné kolo a je možné, že počet týchto kandidátov budeme dopĺňať ešte aj v jarnom kole,“ vysvetlila. Od zavedenia hromadných výberových konaní si ministerstvo spravodlivosti pod vedením Lucie Žitňanskej (Most-Híd) sľubuje viacero pozitív. Predovšetkým odstránenie súčasného nepriaznivého stavu, keď súdy po zavedení sudcovských previerok musia čakať aj rok na obsadenie uvoľneného miesta novým sudcom. To sa zmení v okamihu, keď bude v každom kraji vytvorená databáza kandidátov na sudcov.

Preverení kandidáti budú môcť operatívne podľa poradia v databáze nastupovať na jednotlivé súdy, na ktorých sa uvoľnia miesta. Podľa Kolíkovej bude možné dokonca ponúknuť kandidátom v prípade potreby aj sudcovské miesta v inom kraji, pričom odmietnutie v tomto prípade nepripraví kandidáta o miesto v databáze. V rámci kraja si kandidáti súd nebudú môcť vyberať a nastúpia podľa poradia tam, kde sa miesto uvoľní.

Cieľom nie je len rýchlejšie obsadzovanie sudcovských miest, ale aj kvalitnejší výber nových posíl pre justíciu, priblížila štátna tajomníčka. „Chceme sa vyhnúť tomu, že doteraz existovala takzvaná 'Tour de výberové konanie'. To znamená, že uchádzač absolvoval aj desať výberových konaní, až kým sa mu nepodarilo uspieť. Nemyslím si, že toto je cesta, ako sa stať sudcom,“ podotkla Kolíková.