Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súdna rada schválila previerky ďalších štyroch kandidátov na sudcov

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Kancelária rady informovala, že všetci kandidáti splnili predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Členovia rady rozhodovali na základe podkladov Národného bezpečnostného úradu.

Bratislava 26. januára (TASR) – Ďalší štyria kandidáti na sudcov prešli preverovaním sudcovskej spôsobilosti. Rozhodla o nich Súdna rada SR na pondelkovom (25. 1.) neverejnom zasadnutí.

Kancelária rady informovala, že všetci kandidáti splnili predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Členovia rady rozhodovali na základe podkladov Národného bezpečnostného úradu.

Bolo to v poradí štvrté neverejné zasadnutie Súdnej rady, pričom celkovo už sudcovskú previerku získalo 44 kandidátov. V novembri minulého roka rada posudzovala osem kandidátov, v októbri 14 a v septembri 19 kandidátov. Previerku nezískal doteraz iba jediný kandidát na prvom neverejnom zasadnutí. Dôvody rada nezverejnila. Kandidátov schválených v pondelok čaká vypočutie na verejnom zasadnutí rady. V prípade odsúhlasenia kandidatúry budú ich mená predložené prezidentovi SR na vymenovanie.

Súdna rada na základe informácií NBÚ rozhoduje o tom, či kandidáti na sudcov splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. V prípade negatívneho stanoviska rady sa kandidát môže obrátiť na Ústavný súd SR.

Štandardnú bezpečnostnú previerku NBÚ nevykonáva, jeho úlohou je príprava podkladov pre rozhodovanie Súdnej rady. Jeho informácie možno podľa zákona použiť výlučne iba pre rozhodovanie Súdnej rady.

NBÚ zisťuje, či sa uchádzač nespráva korupčne, nemá vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu, nedisponuje majetkom neprimeraným jeho príjmom, nie je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, ale aj to, či nie je závislý od konzumácie alkoholu alebo iných návykových látok.

Preverovať spoľahlivosť sudcov ukladá novela ústavy a novela zákona o sudcoch, ktorá platí od septembra 2014 a presadila ju vládna strana Smer-SD spolu s opozičným KDH. Inštitút sa zatiaľ vzťahuje iba na kandidátov na tento ústavný post.

Paragrafy týkajúce sa previerok sudcov pozastavil Ústavný súd SR na návrh Súdnej rady. Previerky pre sudcov vstupujúcich do systému rada nenapadla.