Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

SÚDNA RADA SR: Z 19 kandidátov na sudcov neprešiel preverovaním jeden

Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Súdna rada na základe informácií NBÚ rozhoduje o tom, či kandidáti na sudcov splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Práca Národného bezpečnostného úradu (NBÚ), ktorý preveruje kandidátov na sudcov, priniesla prvé výsledky. Súdna rada SR na dnešnom neverejnom zasadnutí na základe jeho podkladov schválila z 19 ašpirantov na post sudcu iba 17. Informovala o tom predsedníčka rady Jana Bajánková.

Uviedla, že iba 17 kandidátov splnilo predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. Ohľadne jedného rada prerušila konanie a NBÚ požiada o doplnenie údajov. Zvyšný kandidát predpoklady na sudcovskú spôsobilosť nesplnil.

NBÚ v súvislosti s týmto kandidátom podľa Bajánkovej upozornil na bezpečnostné riziká. "Pri prevažnej väčšine kandidátov boli poznatky NBÚ také, že neboli zistené informácie, ktoré by mohli narušiť splnenie predpokladov na sudcovskú spôsobilosť," doplnila šéfka rady.

Bajánková neposkytla konkrétne informácie. Členovia rady totiž odsúhlasili, že nebudú zverejňovať zoznam kandidátov ani výsledky. O jednotlivých menách sa rozhodovalo v tajnom hlasovaní. Bajánková informovala, že na neverejnom zasadnutí sa dnes zúčastnili všetci kandidáti. Tí, ktorí uspeli, postupujú ďalej a Súdna rada ich vypočuje na verejnom zasadnutí v októbri. V tajnom hlasovaní sa na tomto zasadnutí rozhodne, či ich odporučí na vymenovanie prezidentovi SR. V prípade kandidáta, ktorý dnes neuspel, sa bude musieť od začiatku zopakovať výberové konanie na danom súde, ozrejmila Bajánková.

Národný bezpečnostný úrad informoval, že k dnešnému dňu prijal 44 písomných žiadostí predsedníčky Súdnej rady. Z nich 26 vybavil tým, že Súdnej rade doručil vyhodnotenie zhromaždených informácií.

Súdna rada na základe informácií NBÚ rozhoduje o tom, či kandidáti na sudcov splnili predpoklady na sudcovskú spôsobilosť. V prípade negatívneho stanoviska rady sa kandidát môže obrátiť na Ústavný súd SR.

Nejde o štandardnú bezpečnostnú previerku vykonávanú NBÚ v súvislosti s prístupom k utajovaným skutočnostiam, ale o prípravu podkladov pre rozhodovanie Súdnej rady, vysvetlil úrad, čo je náplňou jeho práce. NBÚ doplnil, že všetky jeho informácie možno podľa zákona použiť výlučne iba pre rozhodovanie Súdnej rady.

NBÚ zisťuje, či sa uchádzač nespráva korupčne, nemá vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu, nedisponuje majetkom neprimeraným jeho príjmom, nie je pod preukázateľným nátlakom v dôsledku finančnej situácie, ale aj to, či nie je závislý od konzumácie alkoholu alebo iných návykových látok.

Preverovať spoľahlivosť sudcov ukladá novela ústavy a novela zákona o sudcoch, ktorá platí od septembra 2014 a presadila ju vládna strana Smer-SD spolu s opozičným KDH. Zatiaľ sa inštitút vzťahuje iba na kandidátov na tento ústavný post.

Paragrafy týkajúce sa previerok sudcov pozastavil Ústavný súd SR na návrh Súdnej rady. Previerky pre sudcov vstupujúcich do systému rada nenapadla. Bajánková dnes uviedla, že si vie len ťažko predstaviť, že by Súdna rada dokázala za súčasných podmienok zvládnuť preveriť všetkých zhruba 1400 sudcov.