Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Súdna rada vyhlásila novú voľbu kandidáta na sudcu Všeobecného súdu EÚ

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková Foto: TASR/Martin Baumann

Očakáva sa, že Slovensko navrhne na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ ženu, píše Súdna rada v oznámení o novej voľbe.

Bratislava 25. marca (TASR) – Súdna rada SR začala výber nového kandidáta, ktorý bude Slovensko zastupovať na Všeobecnom súde Európskej únie ako dodatočný sudca. Predsedníčka rady Jana Bajánková vyhlásila novú voľbu. Uskutoční sa 27. júna. Súdna rada o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Vyhlásiť novú voľbu uložili Bajánkovej členovia rady na pondelkovom (21.3.) zasadnutí. Dôvodom je, že pôvodná kandidátka za Slovensko Mária Patakyová neuspela.

Výbor luxemburského súdu zriadený na posudzovanie vhodnosti kandidátov zaujal k jej kandidatúre negatívne stanovisko. Šéfka Súdnej rady informovala, že dôvodom bola aj nedostatočná znalosť francúzskeho jazyka, ktorý je pracovným jazykom na Všeobecnom súde EÚ.

Mená nových záujemcov o prestížny medzinárodný súdny post prijíma Súdna rada do 6. júna. V zmysle slovenskej legislatívy môže krajinu v medzinárodných súdnych orgánoch zastupovať právnik s najmenej päťročnou praxou, ktorý zložil odbornú justičnú, prokurátorskú, advokátsku alebo notársku skúšku.

Očakáva sa, že Slovensko navrhne na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ ženu, píše Súdna rada v oznámení o novej voľbe. To vyplýva z potreby zabezpečenia rodovej rovnosti na luxemburskom súde. Na post stáleho sudcu Slovensko vlani v rámci pravidelnej obmeny nominovalo Juraja Schwarcza. Na súde pôsobil už od roku 2009 a vlani bol vymenovaný na druhé funkčné obdobie.

Slovensku sa podarilo získať jedno z 12 miest dodatočných sudcov, ktoré pribudnú na Všeobecnom súde EÚ v rámci jeho reformy. Nová kandidátka by mala byť navrhnutá tak, aby sa mohla ujať funkcie najneskôr k 1. septembru 2016, informuje Súdna rada.

Všeobecný súd EÚ je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. V roku 1998 bol zriadený, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a odbremenil sa samotný Súdny dvor EÚ.

Hlavnou úlohou Súdneho dvora EÚ je poskytovanie výkladu právnych predpisov únie pre ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských krajinách. Všeobecný súd EÚ, ktorý pomáha Súdnemu dvoru EÚ, rozhoduje napríklad o žalobách podaných fyzickými alebo právnickými osobami a žalobách podaných členskými štátmi v oblasti štátnej pomoci.