Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Súdnu radu znepokojili zámery poľskej vlády v oblasti justície

Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Členovia rady na dnešnom zasadnutí jednohlasne prijali uznesenie, ktoré podporuje snahu poľských kolegov o zachovanie existujúceho modelu kreovania ich súdneho orgánu.


Bratislava 27. februára (TASR) – Súdna rada SR je znepokojená zámerom vlády Poľskej republiky na zmenu zloženia súdnej rady v tejto krajine. Uviedla to dnes predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Členovia rady na dnešnom zasadnutí jednohlasne prijali uznesenie, ktoré podporuje snahu poľských kolegov o zachovanie existujúceho modelu kreovania ich súdneho orgánu.

„Súdna rada so znepokojením získala informácie o tom, že sa pripravuje legislatívny návrh zmeny zákona, kde sa má zo zákona predčasne ukončiť funkčné obdobie súčasným členom súdnej rady, teda sudcom, ktorí boli zvolení sudcami,“ uviedla pre TASR Bajánková na margo situácie v Poľsku.

Podľa návrhu poľskej vlády by mala byť súdna rada v tejto krajine po novom dvojkomorová. 15 členov prvej komory by už nebolo volených sudcami, ale parlamentom. Druhá komora má mať 10 členov „ex officio“.

„Túto skutočnosť považuje Súdna rada za zásah do výkonu súdnictva v tom smere, že súdna moc by mala spravovať svoje veci a výkonná a zákonodarná moc by mala vykonávať iba dohľad,“ uviedla k tomuto zámeru Bajánková.

Súdna rada SR v stanovisku skonštatovala, že súčasná úprava kreovania súdnej rady v Poľsku je v plnom súlade s medzinárodnými štandardmi krajín EÚ o systémovom zabezpečení nezávislosti súdnictva a sudcov. Pripravované zmeny považuje Súdna rada SR za riešenie, ktoré nerešpektuje princíp deľby moci a rovnosti troch mocí v právnom štáte a narúša požadovanú nezávislosť tohto orgánu od moci výkonnej a zákonodarnej.

V súčasnosti má poľská súdna rada 25 členov, z ktorých 15 členov je volených sudcami a 10 členov sú členmi ex officio. Prijatím vládneho návrhu zákona by automaticky zaniklo členstvo súčasným 15 členom volených sudcami, a to do 90 dní odo dňa účinnosti zákona.

V súvislosti so situáciou v poľskej justícii vyzvala prezidentka Európskej siete súdnych rád (ENCJ) Nuria Diaz Abad 14. februára členské krajiny siete, aby prijali stanovisko k situácii týkajúce sa plánovaného prijatia zákona, ktorým sa výrazne oslabí nezávislosť súdnej moci v Poľsku. Výkonná rada ENCJ vydala stanovisko, v ktorom vyjadrila obavu, že pripravované návrhy zákonov vážne ohrozia a porušia nezávislosť súdnictva v Poľsku.