Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súdna rada vytvorila komisiu, ktorá má posúdiť zlučiteľnosť funkcií

Na snímke predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková je presvedčená, že sa nález Ústavného súdu nevzťahuje na súčasných členov rady.

Bratislava 21. marca (TASR) – Súdna rada vytvorila päťčlennú komisiu, ktorá by mala posúdiť dopady nálezu Ústavného súdu v otázke zlučiteľnosti členstva v rade s vedením súdu. Jej vznik odhlasovali členovia rady na svojom dnešnom zasadnutí.

Z 19 členov rady je až sedem predsedov súdov. Ústavný súd vlani v decembri potvrdil v tejto konkrétnej časti novelu zákona o Súdnej rade, ktorú v minulosti presadila bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (dnes Most-Híd). V súčasnosti je tak členstvo v rade s vedením súdu nezlučiteľné.

Predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková je presvedčená, že sa nález Ústavného súdu nevzťahuje na súčasných členov rady. Tí boli totiž do funkcií zvolení v čase, keď bola účinnosť novely pozastavená.

"Nemôže platiť spätne, na týchto členov Súdnej rady a predsedov súdov, nadobudli svoje funkcie za platnosti a účinnosti predchádzajúcej právnej úpravy," vysvetlila Bajánková. Domnieva sa, že nezlučiteľnosť sa bude vzťahovať až na budúcich členov rady, ktorí nastúpia po uplynutí funkčného obdobia súčasných.

S takýmto názorom, ktorý je obsiahnutý v právnom stanovisku kancelárie Súdnej rady nesúhlasí člen rady Dušan Čimo. Ten spracoval s ďalšími dvoma členmi rady kontra stanovisko, v ktorom konštatuje, že problém by mohli mať aj súčasní členovia rady, ktorí zároveň šéfujú súdom.

"Považujem za poctivé a významné, aby nebolo v budúcnosti spochybnené rozhodovanie týchto členov Súdnej rady, ako aj zastávanie funkcie predsedov," žiadal Čimo, aby sa rada problémom zaoberala okrem iného aj v rovine súladu s nedávno schválenými Zásadami sudcovskej etiky.

Potrebu stanoviska videl aj ďalší člen rady Ján Kľučka. Ten otázku označil za test Súdnej rady voči novým etickým pravidlám. "Je to vec, ku ktorej musíme zaujať stanovisko. Ak to prejdeme mlčaním, nakašleme na naše etické zásady, ktorých by sme mali byť garantom a uvádzať ich do praxe," uviedol Kľučka.

"Nemám pocit, že by som sa od 12. decembra 2015 správal neeticky," uviedol podpredseda rady Ján Vanko, ktorý je zároveň predsedom Krajského súdu v Nitre. Do čela tohto súdu sa však Vanko dostal, na rozdiel od iných, už ako člen rady. "Ľahko sa povie, že je to neetické, ale rád by som vedel v čom," pýtal sa Vanko Čima. S potrebou diskusie o tejto otázke však súhlasil.