Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Niektoré súdne poplatky sa dajú po novom uhradiť aj elektronicky

Ilustračné foto Foto: TASR

Na úhradu súdneho poplatku je postup rovnaký, akoby občan chcel platiť za bežný online nákup.

Bratislava 14. marca (TASR) - Súdne poplatky na exekučné a upomínacie konanie je možné po novom zaplatiť aj elektronicky. Nevyhnutnosťou je mať elektronickú schránku aktivovanú na doručovanie. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR.

Úhrada poplatku je podľa rezortu pri platbe online automaticky spárovaná a návrh na začatie konania je ihneď k dispozícii súdu aj s informáciou o úhrade súdneho poplatku. "Doteraz bolo nevyhnutné čakať na spárovanie zúčtovacích údajov, a to spravidla dva až tri pracovné dni," uviedol rezort s tým, že vo využívaní elektronického platobného systému sa pripojilo k ministerstvu vnútra a ministerstvu dopravy a výstavby.

"Online platba sa odteraz bude dať pre niektorých vykonať komfortne spoza počítača a bez poštových a administratívnych poplatkov, navyše, takáto platba ušetrí aj čas a občania určite ocenia, že ju môžu zrealizovať z pohodlia domova," priblížil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Rezort ďalej informoval, že po odoslaní podania dostane používateľ do elektronickej schránky príkaz na úhradu a môže si zvoliť, aký typ platby preferuje. "Na úhradu súdneho poplatku je postup rovnaký, akoby občan chcel platiť za bežný online nákup. Pri platbe má na výber z viacerých online možností platby (online platba kartou, bankový prevod, ekiosk, QR kód), avšak odporúčaný, najjednoduchší a najrýchlejší spôsob je online platba kartou. Stačí zadať platobné údaje (meno držiteľa karty, číslo karty, dátum expirácie a CVC2 kód), kliknúť na tlačidlo 'Zaplatiť' a transakcia je ihneď spracovaná," uzavrelo ministerstvo.