Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces v kauze platinových sitiek bude pokračovať v apríli

Ilustračné foto Foto: TASR

Súd pojednával v tejto veci od utorka 23. februára dodnes a dnes vypočul jednu znalkyňu.

Bratislava 25. februára (TASR) – Senát Okresného súdu Bratislava I odročil dnes hlavné pojednávanie s obžalovanými Jurajom L., Jánom K. a Ondrejom B. v prípade tzv. platinových sitiek na 12. apríla.

Súd pojednával v tejto veci od utorka 23. februára dodnes a dnes vypočul jednu znalkyňu. Na odročenom aprílovom procese by mali vypovedať ďalší dvaja znalci a sedem svedkov. TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

V stredu 24. februára na súde vypovedali viacerí svedkovia. Podľa jedného z nich, zamestnanca Správy štátnych hmotných rezerv SR, prišiel za ním do kancelárie vtedajší riaditeľ, obžalovaný Ján K. "Na lístku mi dal meno znalca s tým, že mám vystaviť objednávku na vypracovanie znaleckého posudku. V podstate išlo o štandardný postup, hoci to mal na starosti kolega, ktorý ale odmietol vystaviť túto objednávku a tak som to dostal na starosť ja," uviedol. Znalecký posudok potom odovzdal obžalovanému Jánovi K. K samotnému priebehu predaja platinových sitiek sa vyjadriť nevedel. "Žiaden list s menom znalca som svedkovi nedal," reagoval obžalovaný Ján K. Svedok však na svojej výpovedi trval. Aj ďalší z vypočúvaných svedkov bol v minulosti zamestnancom Správy štátnych hmotných rezerv, momentálne je už však na dôchodku.

Podľa obžalovaného Jána K. pri nakladaní s majetkom štátu nebol porušený zákonný postup. V prípade odmietajú svoju vinu všetci traja obžalovaní. Vyšetrovanie v kauze možného podhodnoteného predaja takzvaných platinových sít Správou štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR trvalo viac ako dva roky. Obvinení boli nominanti SDKÚ v SŠHR – bývalý vedúci úradník rezerv Ján K. a vedúci služobného úradu rezerv Juraj L. Okrem nich aj znalec Ondrej B.

Trojica mužov čelí obžalobe z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku spolupáchateľstvom, ako aj z prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu.

Podľa prokurátora obvinení vo svojom postavení konali v rozpore so záujmami štátu pri hospodárnom a účelnom nakladaní s jeho majetkom. Pri predaji platiny pod cenu štát podľa obžaloby prišiel o viac ako 2,2 milióna eur.

Ide o jeden z mála prípadov, keď sa pred súd dostal aj znalec. Ondrej B. mal vyhotoviť znalecký posudok na približne 30-násobne nižšiu sumu, než bola trhová hodnota sít.