Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Disciplinárne senáty Najvyššieho správneho súdu SR sú už kompletné

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Disciplinárne senáty sú okrem troch sudcov NSS SR zložené aj z dvoch prísediacich sudcov.

Bratislava 1. februára (TASR) - Päťčlenné disciplinárne senáty Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR sú od utorka kompletné. Sudcovia, súdni exekútori, prokurátori a notári zvolili potrebný počet prísediacich. NSS SR môže vďaka tomu začať svoju rozhodovaciu činnosť aj v disciplinárnych veciach. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

"Dneškom sme zavŕšili časť nášho úsilia, počas ktorého sme sa snažili vytvoriť kvalitné zloženie disciplinárnych senátov zo sudkýň a sudcov NSS SR. Tú druhú časť splnili profesijné organizácie, ktoré podliehajú disciplinárnemu poriadku," povedal predseda NSS SR Pavol Naď.

Disciplinárne senáty sú okrem troch sudcov NSS SR zložené aj z dvoch prísediacich sudcov. "Tí sa určujú náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov. Znamená to, že ak je disciplinárne obvineným sudca, prísediaci sa vyberú z databázy, ktorú navolili členky a členovia Súdnej rady SR,“ podotkol hovorca.

Ak je disciplinárne obvineným prokurátor, prísediaci sa vyberú z databázy prokurátorov zvolených Radou prokurátorov SR. Pokiaľ ide o súdnych exekútorov a notárov, prísediaci sudcovia sa vyberú z databáz ich komôr.

Hajtol ďalej uviedol, že možnosť voliť prísediacich sudcov disciplinárnych senátov mali do 31. januára právnické profesie, ktoré sú vymedzené v zákone o disciplinárnom poriadku NSS SR. Databázy prísediacich sudcov zverejní NSS SR na svojom webe.