Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Súdy najprv dostanú 15 justičných čakateľov, počet sa má zvyšovať

Ilustračné foto Foto: TASR

Znovuobnovenie justičných čakateľov súvisí so zmenou zákona o Justičnej akadémii, ktorú tento týždeň schválil definitívne parlament.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Justiční čakatelia sa na slovenské súdy vrátia v úvode v menšej miere. Ministerstvo spravodlivosti plánuje od začiatku budúceho roka 15 takýchto miest. Informoval o tom šéf rezortu Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

Minister vysvetlil, že čaká v tejto veci na požiadavky zo strany súdov. „Samozrejme, je to aj otázka finančných prostriedkov, ktoré máme k dispozícii. To znamená, že predbežne ja predpokladám, že budeme vedieť začať s 15 justičnými čakateľmi a postupne budeme tento počet zvyšovať,“ uviedol Borec.

Znovuobnovenie pozícií súvisí so zmenou zákona o Justičnej akadémii, ktorú tento týždeň schválil definitívne parlament. Hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová vysvetlila, že ich limituje doložka k zákonu, podľa ktorej zmena nemá mať vplyv na rozpočet verenej správy.

„Ministerstvo môže plánovať len taký počet justičných čakateľov, koľko bude voľných miest v rezorte v rámci plánu zamestnanosti,“ ozrejmila. Predbežne na ministerstve očakávajú, že po 1.1. bude k dispozícii 15 miest, ktoré bude možné preklasifikovať na miesta justičných čakateľov.

Čakateľské pozície sú určené pre budúcich sudcov, ktorí sa na súdoch pripravujú na toto povolanie. Zhruba 120 takýchto miest zrušila v roku 2011 reforma bývalej ministerky Lucie Žitňanskej (vtedy SDKÚ-DS), ktorá sa snažila otvoriť justíciu a pretrhnúť početné rodinné väzby v nej.

Po zásahu Žitňanskej čakateľov nahradili vyšší súdni úradníci. Tých sa Borec v úvode nijako nedotkne. Donevová ale vysvetlila, že miesta nebudú v budúcnosti dopĺňať, ale ich budú postupne nahrádzať justičnými čakateľmi.

Miesta čakateľov budú obsadzované na základe výberových konaní. „Termíny budú určené po nadobudnutí zákona a po zohľadnení organizačnej stránky prípravy týchto konaní,“ doplnila hovorkyňa rezortu.

Justiční čakatelia sa na súdy vracajú už po druhý razt. Súčasná vláda mala tento zámer vo svojom programovom vyhlásení. Minister Tomáš Borec odôvodnil, že sa vracia k tomu, čo sa osvedčilo a úspešne funguje aj v iných krajinách. Jeho cieľom pritom je zabezpečiť kvalitne vzdelaných uchádzačov na sudcovské povolanie.

V minulosti sa budúci sudcovia vyberali len z justičných čakateľov. Teraz po ich návrate ostane výber aj naďalej otvorený a budú sa doň môcť hlásiť aj ďalšie právnické profesie. Opozícia však v parlamente zámer kritizovala.

Daniel Lipšic (nezaradený) ho označil za krok zlým smerom, keď inštitút v minulosti znamenal, že sa justícia stávala z väčšej časti rodinným podnikom. Lucia Žitňanská (Most-Híd) pripomenula, že Slováci neveria súdnictvu, a preto treba justíciu otvárať, a nie naopak.