Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Krajský súd v Bratislave koná vo veci žaloby na rezort zdravotníctva

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Krajský súd v Bratislave (KS) koná v prípade žaloby súkromných zdravotných poisťovní na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v prípade lieku na liečbu rakoviny pľúc Vargatefu.

"Súd vo veci vykonáva prvotné úkony - v zmysle paragrafu 105 Správneho súdneho poriadku zaslal výzvu žalovanému (MZ SR - poznámka TASR) na vyjadrenie sa k podanej žalobe a na doručenie jeho administratívneho spisu," uviedol dnes pre TASR hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Žaloba o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného - ministerstva zdravotníctva - z 11. júla bola na Krajský súd v Bratislave doručená 8. augusta tohto roku.

Súkromné zdravotné poisťovne žalujú ministerstvo zdravotníctva. Nepáči sa im, že sa do zoznamu liekov, ktoré musia preplácať zo zákona, dostal aj nový liek na liečbu rakoviny pľúc Vargatef. TASR podanie žaloby potvrdil 11. augusta PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.

Podľa poisťovní liek nie je nákladovo efektívny, čo je podmienka, aby sa dostal do Kategorizačného zoznamu. "Podali sme žalobu, lebo máme za to, že nebola preukázaná nákladová efektivita lieku pri cene navrhovanej zo strany navrhovateľa. Nákladová efektivita lieku bola preukázaná pri výrazne nižšej cene," vysvetlil vtedy Cehlárik.

Súkromné zdravotné poisťovne preto chcú, aby KS v Bratislave rozhodnutie ministerstva o zaradení lieku do kategorizácie preskúmal. "Podľa nášho názoru sa zaradenie udialo v rozpore so zákonom," povedal Cehlárik.