Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Na súde so Štefanom Harabinom vypovedali jeho príbuzní

Štefan Harabin, archívne foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Harabin požaduje na súde od RTVS 200.000 eur za výrok, ktorý odznel v roku 2012 v relácii Reportéri, a od psychiatričky, ktorá ho vyslovila, 100.000 eur.

Bratislava 27. mája (TASR) – Výpoveďami brata, syna, synovej bývalej priateľky a synovca bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina pokračovalo dnes na Okresnom súde Bratislava IV pojednávanie v prípade ochrany osobnosti a náhrady nemajetkovej ujmy 300.000 eur.

Harabin požaduje na súde od RTVS 200.000 eur za výrok, ktorý odznel v roku 2012 v relácii Reportéri, a od psychiatričky, ktorá ho vyslovila, 100.000 eur. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s Harabinovým konaním. „Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina,“ uviedla vtedy okrem iného psychiatrička. Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS.

„Ten šot som pozeral spolu s manželkou, bolo to pre mňa zarážajúce a šokujúce. Ja som tomu neveril, pretože som si pamätal mediálne útoky na môjho brata. Moja manželka však bola šokovaná. Tým, že tam vystúpila lekárka, mala sklon uveriť, že niečo na tom zrejme bude,“ vysvetľoval na súde brat Štefana Harabina, ktorý v minulosti pracoval ako pedagóg. Výrok mal ovplyvniť aj jeho pôsobenie v zamestnaní. "O pár dní si ma zavolala riaditeľka a pýtala sa ma, že čo to mám za brata, ktorý spôsobil smrť nejakým sudcom,“ doplnil. Podobným, pre neho nepríjemným otázkam musel čeliť niekoľko mesiacov a vysvetľovať, že to podľa neho nie je pravda.

Podobne vypovedali aj ďalší príbuzní bývalého šéfa Najvyššieho súdu. „Poznám otca celý život, tak som neveril, že by to bola automaticky pravda. Ale určite to zanechalo nejaké stopy, mieru podozrenia, že čo sa to tam na Najvyššom súde deje a čo tam robia,“ vypovedal syn Štefana Harabina. Aj podľa neho išlo o závažné obvinenie, nakoľko zaznelo z úst odborníčky a psychiatričky.

Harabinov synovec zase musel vysvetľovať, že ide podľa neho o nepravdivé tvrdenia najmä straším ľuďom v pravoslávnej komunite, v ktorej sa pohybuje. Podľa bývalej priateľky Harabinovho syna sa zase po odvysielaní reportáže od nich odvrátili niektorí spoloční priatelia a doteraz sú ich vzťahy ochladnuté.

S reportážou však má problém aj samotná psychiatrička. "Veta bola odvysielaná bez môjho vedomia, cítim sa zneužitá,“ prehlásila okrem iného na súde. Sudkyňa odročila pojednávanie na 8. septembra tohto roka.