Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Parmalent schválil niekoľko noviel z oblasti súdnictva

Slovenská národná rada. Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Zmeny sa týkajú platov, výberových konaní ako aj nahrávania.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Sudca, ktorý mal prerušený výkon funkcie z dôvodu pôsobenia v inej verejnej pozícii (minister, štátny tajomník), dostane možnosť uchádzať sa o post predsedu či podpredsedu súdu už po roku od návratu do talára. V súčasnosti musí čakať päť rokov. Skrátenie lehoty vyplýva z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

Samotný zmenu do zákona dostali cez pozmeňujúci návrh poslanci Anna Vitteková, Viera Kučerová a Anton Martvoň (všetci Smer-SD). Aktuálnu päťročnú lehotu presadila ešte ako ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Podľa Vittekovej to však bolo namierené proti konkrétnym osobám. "Na ministerstvách sú aj odbory, pri ktorých je najlepšie, ak ich vedie sudca. A čo po tom, keď je po voľbách a dôjde k výmene vlády? Prečo by nemohol byť predsedom súdu, ak je úspešný a odborník?" pýtala sa.

Vitteková odmietla, že by táto úprava smerovala na konkrétny prospech jednotlivcov. Predsedníčkou súdu bola napríklad súčasná štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (nominantka Smeru-SD). "Nie, nerobíme to pre konkrétnu osobu. Jej funkcia predsedníčky súdu už aj tak končila," uistila Vitteková.

Jankovská vyhlásila, že jej by sa zmena týkala, ak by kandidovala na post predsedníčky súdu, čo sa nedeje. "Päťročnú lehotu sme považovali za diskriminačnú, preto ju chceme skrátiť na jeden rok," vysvetlila.

Ústna časť výberových konaní na posty sudcov sa bude nahrávať

Ústna časť výberového konania na funkciu sudcov sa bude novom povinne nahrávať a následne zverejňovať na internete. Vyplýva to z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

Nahrávanie presadila cez pozmeňujúci návrh poslankyňa Smeru-SD Anna Vitteková. Ona sama pritom priznala, že sa s vlastným návrhom úplne nestotožňuje a má s tým problém. "Je ale dohoda s vyššími súdnymi úradníkmi, ktorí, ak idú do výberového konania, nemajú problém s tým, aby sa to nahrávalo. Bude to aj väčšia transparentnosť," podotkla. Podľa Vittekovej išlo aj o tlak zo strany verejnosti. "Ukáže sa, ako celé výberové konanie prebiehalo," dodala.

Miroslav Kadúc (OĽaNO) tvrdil, že takáto úprava tu už dávno mala byť. On sám by si vedel predstaviť aj priame prenosy cez internet. Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (nominantka Smeru-SD) to do budúcna nevylučuje.

Ústnej časti výberového konania dal väčšiu váhu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Nahrávanie je však podľa Jankovskej lepším riešením, ako vrátiť väčšiu váhu písomnej časti výberového konania. "Veľmi dôležitý je aj verbálny prejav sudcu, z toho dôvodu zostáva hodnotenie nastavené tak, ako je," uzavrela.

Povinné nahrávanie v občianskom súdnom konaní má podporu pléna

Súdy by mali mať po novom povinnosť vyhotovovať popri zápisnici zo súdnych pojednávaní aj zvukový záznam. Predpokladá to novela Občianskeho súdneho poriadku (OSP), ktorú dnes poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania.

Novelu OSP predložil minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Z jeho pohľadu ide o balík technických opatrení, ktoré priniesla aplikačná prax. "Prinášajú možnosť zrýchliť a sfunkčniť konania, pretože súdy sú zavalené množstvom hromadných žalôb, nápad je oproti minulému roku veľmi zvýšený," vysvetlil Borec. Od povinného nahrávania súdnych pojednávaní si minister sľubuje skultivovanie prednesov v súdnej sieni a menej neskorších sporov, čo počas pojednávania zaznelo a čo nie. "Navyše postupne aj zrýchlenie samotného konania pred súdom," doplnil.

Povinnosť by mala pre súdy platiť od začiatku budúceho roka. Ministerstvo pripravuje takúto povinnosť i v trestnom konaní. Z trestných súdov dnes pojednávania pravidelne nahráva iba Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Borec vysvetlil, že zavedenie povinného nahrávania pojednávaní v trestnom konaní bude nasledovať v krátkom čase.

Súdne pojednávanie by sa po novom malo zaznamenávať s využitím technického zariadenia určeného na zaznamenávanie zvuku. Záznam by sa mal uchovávať na nosiči dát a byť súčasťou súdneho spisu, prípadne iným vhodným spôsobom.

Okrem tejto povinnosti novela OSP rieši, za akých podmienok môže do občianskeho súdneho konania vstúpiť právnická osoba venujúca sa ochrane práv spotrebiteľa. Tiež to, v akých prípadoch je vedľajší účastník oprávnený podať opravný prostriedok, prípustnosť dovolania v exekučných veciach, či možnosť skrátenia odôvodnenia rozhodnutia dovolacieho súdu formou odkazu na skoršie rozhodnutie.

Na súdy a prokuratúru sa vrátia justiční a právni čakatelia

Na súdy a prokuratúru sa od decembra vrátia justiční a právni čakatelia. Obnovenie tohto inštitútu prináša novela zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes 79 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

Čakateľov zrušila reforma bývalej ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (dnes Most-Híd), ktorá chcela takto riešiť, okrem iného aj problém rodinkárstva v justícii. Rezort pod súčasným vedením Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) opätovné znovuzavedenie čakateľov odôvodňuje tým, že sa v praxi osvedčili. Na súdoch čakateľov od 1. mája 2011 nahradili vyšší súdni úradníci. V prokuratúre sa z čakateľov mali od 1. októbra 2011 stať asistenti prokurátorov. Príslušné ustanovenia však pozastavil Ústavný súd SR na návrh vtedajšieho prvého námestníka Generálnej prokuratúry Ladislava Tichého. Ústavný súd rozhodol nálezom v máji tohto roku, keď zamietol Tichého návrh na začatie konania o tejto veci. V konečnom dôsledku to znamená, že s účinnosťou od 1. augusta tohto roku inštitút právneho čakateľa prokuratúry zanikol.

Rezort spravodlivosti konštatuje, že predošlá právna úprava sa v praxi osvedčila a doterajšie skúsenosti "jednoznačne potvrdili, že právni čakatelia prokuratúry boli v rámci prípravnej praxe riadne pripravení na výkon funkcie prokurátora". Takúto záruku podľa ministerstva nedáva zmena presadená exministerkou Žitňanskou.

Reforma bývalej vlády zaviedla na súdy otvorené výberové konania. Sudcami sa odvtedy môžu stať aj právnici z profesií mimo súdov – advokáti, notári či napríklad prokurátori. Otvorené výberové konania ostanú zachované aj naďalej.

Aktuálne zásahy nemenia nič na postavení vyšších súdnych úradníkov, ktorí na súdoch zostanú aj naďalej. Justiční čakatelia, ktorí fungovali na súdoch pred rokom 2011, však nezískajú naspäť svoje postavenie. V prípade záujmu sa budú musieť opäť prihlásiť do výberového konania na tieto pozície.

V reakcii na nález Ústavného súdu SR sa napokon zmení aj zloženie päťčlenných výberových komisií, ktoré vyberajú nových sudcov. Nominanti výkonnej moci tu v budúcnosti budú v menšine. Minister spravodlivosti bude mať v komisiách už len jedného zástupcu, kým doteraz mal dvoch. Súdna rada má mať, naopak, v komisiách dvoch ľudí namiesto doterajšieho jedného.

Zmrazenie platov politikov, funkcionárov aj sudcov je v 2. čítaní

Platy politikov a ďalších ústavných činiteľov by sa nemali valorizovať ani budúci rok. Opätovné zmrazenie miezd navrhuje v novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov 19 poslancov vládneho Smeru-SD. Parlament dnes posunul právnu normu do druhého čítania.

Poslancom, prezidentovi, členovi vlády, predsedovi a podpredsedovi kontrolného úradu a generálnemu prokurátorovi by tak mala aj v roku 2015 patriť mzda a paušálne náhrady na úrovni určenej ešte v roku 2011. Týka sa to aj odmien pre asistentov poslanca a výdavkov na prevádzku poslaneckej kancelárie. Platy by nemali rásť ani sudcom, majú ostať na úrovni roku 2012, zmrazená zostáva aj mzda verejnej ochrankyne práv.

Práve zmrazenie platov sudcov sa vlani stretlo s ich nevôľou. Prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska upozorňovala, že sudcovia na rozdiel od poslancov nemôžu mať iné príjmy. "My sa pýtame, prečo sa neuplatní valorizácia, ak sú ekonomické parametre splnené, ako je nárast HDP. Sudca nemá a nemôže mať politické ambície a svoje práva môže uplatňovať len cez stavovskú organizáciu. Plat je jediným zdrojom nášho príjmu, poslanci sú napr. advokáti, majú firmy, preto je pre nás to porovnávanie s platom poslanca diskutabilné z hľadiska nezávislosti," vysvetlila s tým, že je tu riziko porušovania ústavnosti a judikatúry Ústavného súdu SR v súvislosti s nezávislosťou a platmi sudcov.

Poslanci Smeru-SD vypočítali, že zmrazenie platov bude znamenať úsporu na úrovni 14,1 milióna eur.

Členom súdnej rady ostanú notebooky aj po skončení výkonu funkcie

Členom Súdnej rady SR ostanú služobné notebooky aj po skončení výkonu ich funkcie. Vyplýva to z novely zákon a o Justičnej akadémii, ktorú dnes chválili poslanci NR SR. Samotnú zmenu do vládnej novely presadili cez pozmeňujúci návrh Anna Vitteková, Viera Kučerová a Anton Martvoň (všetci Smer-SD).

V odôvodnení sa píše, že poslanci reagujú na požiadavku súdnej rady, ktorá volá po rovnakej právnej úprave, aká platí pri poslancoch NR SR. Tí si totiž svoje osobné počítače nechávajú aj po skončení mandátu.