Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Š. Harabin má protikandidátku na post šéfa Najvyššieho súdu

Štefan Harabin Foto: TASR

V májových voľbách bude jeho protikandidátkou Zuzana Ďurišová. Svojho kandidáta ponúkne aj minister spravodlivosti.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Protikandidátkou Štefana Harabina v májových voľbách predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR bude sudkyňa tohto súdu Zuzana Ďurišová. TASR to potvrdila prezidentka združenia Za otvorenú justíciu (ZOJ) Katarína Javorčíková. Ako prvý o tom informoval portál pravda.sk.

Javorčíková zatiaľ nepriblížila, prečo ZOJ navrhuje Ďurišovú s tým, že pripravuje tlačové vyhlásenie s podrobnosťami. Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) dnes potvrdil, že ponúkne Súdnej rade SR svojho kandidáta na post nového šéfa Najvyššieho súdu. Harabina za kandidáta na predsedu NS SR navrhla Sudcovská rada NS SR.

Voľby predsedu NS SR, ktorý je zároveň aj predsedom Súdnej rady SR, budú 19. mája. Oprávnení môžu navrhovať kandidátov do 28. apríla. Súčasnému predsedovi NS SR aj Súdnej rady Harabinovi sa končí päťročné funkčné obdobie 23. júna. Podľa súčasných pravidiel ho volia členovia Súdnej rady. Novela ústavy, ktorá je predložená do Národnej rady SR vládnym Smerom-SD a KDH, navrhuje, aby funkcie predsedu NS SR aj Súdnej rady SR boli oddelené.