Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Obhajca Filipa R. dal prejudiciálnu otázku, má smerovať do Luxemburgu

Na archívnej snímke vľavo poslanec za stranu SaS Jozef Rajtár a vpravo jeho poslanecký asistent Filip R. prichádzajú na súdne pojednávanie v Bratislave vo štvrtok 3. augusta 2017. Foto: TASR - Jakub Kotian

Predpokladom obžaloby je podľa poslanca NR SR Jozefa Rajtára, že Filip R. zaznamenal údaje o podozrivých transakciách a signalizoval to navonok.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Obhajca poslaneckého asistenta Filipa R. Marek Para predložil na utorkovom pojednávaní na Okresnom súde Bratislava V. tzv. prejudiciálnu otázku. Na jej základe má Súdny dvor EÚ v Luxemburgu preskúmať, či Filip R. nie je whistleblower, a teda nemal by byť vôbec postihovaný.

Otázku Súdnemu dvoru EÚ v Luxemburgu musí predložiť slovenský súd. "Predpokladom obžaloby je, že Filip R. zaznamenal údaje o podozrivých transakciách a signalizoval to navonok. Vzhľadom na tento predpoklad obžaloby máme precedensy európskych súdov, napr. prípad Guja vs. Moldavsko, kde Európsky súd pre ľudské práva rozhodol o tom, že jeho prepustenie zo zamestnania bolo neoprávnené," povedal pre TASR poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS).

Podľa jeho slov EÚ veľmi prísne postihuje pranie špinavých peňazí či legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. "Pri ľuďoch, ktorí sa podieľajú na odhaľovaní takýchto skutkov, si EÚ si dáva záležať na tom, aby ich ochraňovala. Preto očakávame, že tento prípad bude úplne jednoznačný," uviedol Rajtár.

Na utorkové pojednávanie sa mali dostaviť aj súdni znalci, jeden z nich sa však ospravedlnil. Ako svedok mal vypovedať aj Rajtár, ale nestalo sa. "Lebo sudkyni sa z pošty ešte nevrátilo potvrdenie, že som prevzal predvolanie," vysvetlil poslanec.

Sudkyňa zároveň odmietla námietku zaujatosti, ktorú podala obhajoba. Súd Bratislava V. totiž žaluje aj poslanca Alojza Baránika (SaS), ktorý je dôverníkom Filipa R. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 1. marca.

Ministerstvo vnútra (MV) SR v reakcii uviedlo, že zákon o whistleblowingu je účinný od roku 2015 a v prvom rade riešil vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom. "O whistleblowing by v tomto prípade išlo, keby takto získané pravdivé informácie asistent poslanca Jozefa Rajtára posunul banke, finančnej polícii alebo prokuratúre. To sa však nestalo. Naopak, na radu svojho šéfa poslanca Rajtára pozmenené informácie posunul novinárom. A jeho cieľom bolo vyrobiť politickú kauzu. Navyše si pán Filip R. pozrel účty aj ďalších osôb," odkázal rezort.

MV pripomína, že všetky operácie v súvislosti s kúpou akcií B.A. Haus sa odohrali na jednom a tom istom účte. "Teda pôžička od banky na kúpu podielu, ako aj zaplatenie za samotné akcie, čo pán Filip R. novinárom zamlčal. O tom, že spáchal trestný čin, nikto nepochybuje a so závermi vyšetrovania, ktoré iniciovala samotná banka, sa stotožnila aj prokuratúra, ktorá podala obžalobu," dodalo ministerstvo.

Filip R. čelí obžalobe z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.

Podľa medializovaných informácií mal Filip R. ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.