Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pojednávanie v kauze mafiánskych vrážd je prerušené

Na snímke uprostred Ivan C. alias Vincko a vľavo Alojz K. alias Lojzo Čistič v pojednávacej miestnosti. Foto: TASR/Marko Erd

Prerušenému verejného zasadnutiu predchádzala ostrá hádka člena senátu Štefana Harabina s predsedom senátu.

Bratislava 13. júna (TASR) - Odvolacie konanie v prípade šiestich mafiánskych vrážd, kde figuruje ako hlavný obžalovaný Róbert L. alias Kýbel je v stredu na Najvyššom súde (NS) SR prerušené.

Prerušenému verejného zasadnutiu predchádzala ostrá hádka člena senátu Štefana Harabina s predsedom senátu. "Predseda senátu hmlisto v utorok zaprotokoloval výpoveď obžalovaného Alojza K. Ja som ho na nič nenavádzal, len som sa ho opýtal, či namieta nezákonnosť senátu," zdôraznil Harabin.

Harabin už v utorok (12.6.) netradičným spôsobom za prítomnosti médií a verejnosti v súdnej sieni vyhlásil, že senát, ktorý rozhoduje vo veci, je nezákonný a podal viacero trestných oznámení. "Vytvára sa procesná prekážka," vyhlásil Harabin. Tento člen trojčlenného senátu NS SR žiada, aby sa k jeho názoru vyjadrili všetky procesné strany.

Harabinovo konanie je neštandardné, reaguje Švecová


Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová považuje konanie sudcu Štefana Harabina za neštandardné a smerujúce k zmareniu pojednávania vo veci obzvlášť závažného trestného činu. Reagovala tak na jeho trestné oznámenia v kauze mafiánskych vrážd.

"Čo sa týka zloženia senátu, ktorý rozhoduje v trestnej veci Lališ a spol., jednoznačne treba skonštatovať, že tento senát je zložený zákonným spôsobom a v súlade s rozvrhom práce NS SR na rok 2018. Trestné oznámenie zo strany sudcu Harabina považuje za nedôvodné," uviedla hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Člen trojčlenného senátu NS SR Harabin podal v utorok (12.6.) v kauze mafiánskych vrážd, z ktorých je obžalovaný Róbert L., alias Kýbel, viacero trestných oznámení. Podáva ich napríklad na senát NS SR, prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku a okrem iného aj na predsedníčku NS SR Danielu Švecovú. Podľa Harabina je senát, ktorý rozhoduje vo veci Kýbla, nezákonný.

Predseda senátu okamžite poukázal na fakt, že ide o neštandardný postup, keď člen senátu dáva právny výklad a podáva trestné oznámenie počas verejného zasadnutia. Dozorujúci prokurátor ÚŠP pre TASR uviedol, že na Harabina reagovať nebude. To dovtedy, dokiaľ vo veci nebude rozhodnuté. Hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková rovnako uviedla, že tento súd sa nebude vyjadrovať.