Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pojednávanie v kauze Veľký Slavkov odročili, neprišiel obžalovaný

Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v SPF Branislava B. a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva.

Bratislava 2. júla (TASR) – Pojednávanie v kauze Veľký Slavkov museli odročiť. Na Okresný súd Bratislava I sa dnes nedostavil obžalovaný bývalý námestník Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav B. Pokračovať sa tak bude až po letných prázdninách. Sudca Ján Jamrich stanovil nový termín pojednávania na 3. septembra.

Obhajkyňa Adriana Ručkayová neprítomnosť obžalovaného vysvetľovala tým, že požiadal o pojednávanie v jeho neprítomnosti. Sudca jej vysvetlil, že súhlas dal iba na pojednávanie v apríli. „Hodnotím to ako prieťahy na strane obžalovaného. Myslím, že to robí zámerne,“ reagovala pre médiá prokurátorka Mária Trstenská.

Za svoje konanie Branislav B. tentoraz pokutu nedostane. Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak ozrejmil, že sudca zohľadnil jeho doterajšiu disciplinovanosť. „K osobe obžalovaného treba uviesť, že doteraz nemaril pojednávanie,“ uviedol Adamčiak.

Proces v kauze Veľký Slavkov sa naťahuje. K čítaniu záverečných rečí sa malo pôvodne pristúpiť už koncom mája 2014. To sa nestalo pre odstúpenie zákonného sudcu Pavla D., ktorý čelí obvineniu za zavinené súdne prieťahy. Proces si musel naštudovať nový sudca.

Po takmer roku sa malo pokračovať 9. apríla. Toto pojednávanie však bolo odročené, pretože Branislav B. zmenil obhajcu. Výmena zákonného sudcu proces neskomplikuje. Dokazovanie nebude potrebné začať odznova, potvrdila prokurátorka Trstenská. V septembri by tak obžaloba a obhajoba mala predniesť záverečné reči. Prokurátorka vysvetlila, že bude požadovať zákonný a spravodlivý trest.

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v SPF Branislava B. a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur), sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM.

Tá mala údajne blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur). Branislav B. na súde tvrdil, že v tom čase žiadny zákon nezakazoval, aby sa reštituenti z južného Slovenska mohli stať vlastníkmi pôdy pod Tatrami.