Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Pojednávanie v prípade prípravy vraždy P. Čongrádyho speje k záveru

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Súd odročil hlavné pojednávanie na 22. januára 2018, mali by na ňom odznieť záverečné reči.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Na Okresnom súde (OS) Bratislava I v pondelok pokračoval proces v kauze prípravy vraždy Petra Čongrádyho, jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov. Na súde prehrali obrazový záznam. TASR informoval hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak.

„OS Bratislava I rozhodol o ďalšom trvaní väzby obž. R. J. a D. Š. tak, že obžalovaných prepustil z väzby na slobodu, pričom väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka. Na posilnenie účinku dohľadu sú obžalovaní povinní podrobiť sa kontrole technickými prostriedkami – zariadením na určenie polohy kontrolovanej osoby,“ povedal Adamčiak pre TASR.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Krajský súd v Bratislave.

Súd odročil hlavné pojednávanie na 22. januára 2018, mali by na ňom odznieť záverečné reči.

Čongrádyho alias Čongiho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave. Jeho smrť pripravovali už v roku 1999, avšak neúspešne.

Pred súdom stojí pätica mužov – Sergej M., Peter H., Roman J., Dušan Š. a Vladimír Š. V prípade dokázania viny im hrozí až výnimočný trest. Vinu popierajú.

V tejto kauze nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok prebiehajúceho procesu Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Smetana 14 rokov.

Čongrádyho zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky ktorých na mieste činu zomrel. Bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru.