Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Súdy prešli na letný režim, ich činnosť počas prázdnin neustane

Ilustračné foto Foto: TASR

Väčšina predsedov súdov nestanovila obdobie, počas ktorého si musia sudcovia a administratívni zamestnanci súdov povinne čerpať dovolenku. Súdne prázdniny majú v rozvrhu iba niektoré.

Bratislava 10. júla (TASR) – Súdy prešli na letný dovolenkový režim. Aj cez súdne prázdniny však fungujú. Úplne nie je pre verejnosť uzatvorený ani jeden zo všeobecných slovenských súdov.

Väčšina predsedov súdov nestanovila obdobie, počas ktorého si musia sudcovia a administratívni zamestnanci súdov povinne čerpať dovolenku. Súdne prázdniny majú v rozvrhu iba niektoré. V Trenčianskom kraji sú to dva zo šiestich okresných súdov - v Trenčíne a v Bánovciach nad Bebravou.

„Okresný súd Trenčín má súdne prázdniny určené na obdobie od 13. júla do 7. augusta,“ informoval hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus. „Neznamená to, že by sa na súdoch nepojednávalo,“ vysvetlil. OS Trenčín má na prvý týždeň súdnych prázdnin vytýčených 89 pojednávaní. Celkovo je na týždeň od 13. do 17. júla na súdoch v Trenčianskom kraji vytýčených 350 pojednávaní, doplnil Tarabus.

V Žilinskom kraji nemajú súdy žiadnu formu súdnych prázdnin, spresnil hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa. Sudcovia siedmich okresných a krajského súdu nemajú nariadené, kedy si majú čerpať dovolenku. Podľa Michňu pri plánovaní pojednávaní postupujú nezávisle od dovoleniek strán v konaní.

„Dovolenky sú koordinované tak, aby bola zabezpečená riadna činnosť súdnych oddelení,“ vysvetlil Michňa. Pracovný čas na súdoch v Žilinskom kraji môže byť upravený v dôsledku letných horúčav. Normy umožňujú zamestnávateľovi takéto opatrenie prijať pri vnútorných teplotách na pracovisku nad 28 stupňov, pripomenul hovorca.

Hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Tatiana Zvolenská informovala, že v rozvrhu niektorých ich súdov sú určené súdne prázdniny. „Chod súdu nie je nijako obmedzený, sudcovia a všetci súdni úradníci pracujú i počas tohto obdobia,“ vysvetlila. Prácu v senáte si podľa nej sudcovia koordinujú sami, aby sa senát pravidelne schádzal a pracoval tak ako po zvyšok roka.

Predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai uložil osadenstvu súdov v jeho obvode povinnosť vyčerpať do 30. septembra tri týždne z celkovej výmery dovolenky za rok 2015. „Ide o plánované dovolenky, čerpanie ktorých je uvedené v pláne dovoleniek,“ objasnila hovorkyňa KS v Košiciach Marcela Gálová.

Súdy však fungujú, zdôraznila Gálová s tým, že v lete si čerpajú dovolenky aj prokurátori, advokáti, znalci a účastníci súdnych konaní. „Z tohto dôvodu je chod súdov čiastočne obmedzený,“ doplnila.

Hovorkyňa Krajského súdu v Banskej Bystrici Nina Spurná vysvetlila, že počas dovolenkového obdobia je výkon súdnictva na ich súdoch zabezpečený. „Pojednávania sa konajú a rozhodnutia vydávajú najmä v konaniach, v ktorých plynú nevyhnutné procesné lehoty,“ ozrejmila. Ide o veci týkajúce sa starostlivosti o maloletých, rozhodovania o väzbe, alebo predbežných opatrení.

„Ani počas letných prázdnin nie je chod súdov v obvode Krajského súdu v Prešove obmedzený. Chod súdnictva je zabezpečený stále bez ohľadu na súdne obdobie,“ uviedol hovorca prešovského krajského súdu Michal Drimák. Súdy v kraji fungujú podľa neho cez leto štandardne.

Dovolenky sudcov sú koordinované tak, aby nekolidovali s pojednávaniami, vysvetlil Drimák. „V akútnych prípadoch je možné nahradiť člena senátu iným sudcom podľa rozvrhu práce,“ ozrejmil. Menšiu frekvenciu pojednávaní podľa neho zapríčiňujú i samotní účastníci konaní. „Vzhľadom na procesné predpisy by nariaďovanie termínov v dovolenkovom období bolo skôr kontraproduktívne,“ doplnil.

„Súdne prázdniny neznamenajú nevykonávanie činnosti súdu. Nariaďujú sudcom, kedy si majú čerpať minimálne dva týždne dovolenky,“ ozrejmila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová.

„Je pravda, že v lete je pojednávaní menej. Je to spôsobené najmä tým, že v letnom období aj z dôvodu čerpania dovoleniek účastníkov konania, ale napríklad aj znalcov, advokátov a ďalších osôb je vyšší predpoklad zmarenia vytýčeného pojednávania,“ pripustila. Letný čas však podľa nej sudcovia využívajú i na písanie rozsudkov, štúdium spisov, či vytyčujú pojednávania, alebo majú nariadenú pohotovosť.