Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Proces s Ľubošom F., považovaným za bossa Nitry, zrušili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o odvolacie konanie v kauze takzvanej druhej vetvy piťovcov. V kauze rozhodol už v decembri 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku.

Bratislava 23. januára (TASR) - Proces - odvolacie konanie naplánované na Najvyššom súde (NS) SR na stredu 25. januára s Ľubošom F., ktorý je považovaný za bossa nitrianskeho podsvetia, a spol. je zrušené.

Ide o odvolacie konanie v kauze takzvanej druhej vetvy piťovcov. "Verejné zasadnutie vo veci Ľuboša F. a spol., ktoré bolo naplánované na 25. januára, bolo zrušené z dôvodov disciplinárneho konania voči členke senátu NS SR Gabriele Š.," objasnil dnes pre TASR hovorca NS SR Boris Urbančík.

V kauze rozhodol už v decembri 2015 Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Podstatne zmiernil návrh prokuratúry. Z celkom 16 obžalovaných troch oslobodil, medzi nimi i hlavného obžalovaného Miroslava A. Zo zločinu zosnovania, založenia a podporovania zločineckej skupiny uznal za vinného iba Ľuboša F., Matúša Š. a Pavla V. Ostatní boli v tejto časti oslobodení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry trvá na tom, že v tomto prípade šlo o zločineckú skupinu, ktorá sa zaoberala predovšetkým nezákonným vymáhaním dlhov. V odvolaní napísal, že ŠTS nesprávne vyhodnotil dôkaznú situáciu. Je presvedčený, že obžalovaní mali vedomosť o tom, že konajú v prostredí zločineckej skupiny. Prokurátor okrem iného argumentuje aj tým, že nosili oblečenie prislúchajúce členom skupiny piťovcov.

S Ľubošom F. a ďalšími troma obžalovanými by mal od 31. januára pokračovať na Okresnom súde Bratislava 1 proces v kauze vraždy zakladateľa bratislavskej skupiny sýkorovcov - Miroslava Sýkoru.