Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Proces so známou podnikateľkou Eleonórou K. odročili

Na archívnej snímke obvinená košická podnikateľka Eleonóra K. Foto: TASR - František Iván

Hlavné pojednávanie dnes v Bratislave neuskutočnili z dôvodu ospravedlnia sa jedného z obhajcov. Eleonóra K. je obžalovaná z faktoringového podvodu.

Bratislava 30. mája (TASR) - Proces so známou východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K., pôvodne mediálne známou ako Eleonórou M., obžalovanou z podvodu, sudca Okresného súdu Bratislava 1 musel dnes odročiť. Hlavné pojednávanie sa dnes neuskutočnilo z dôvodu ospravedlnia sa jedného z obhajcov. Je odročené na 4. a 5. októbra.

Eleonóra K. je na tomto bratislavskom súde obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými. Medzi nimi je aj Maroš M., ktorý bol v minulosti odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra K. v minulosti uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra K. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra K., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja za takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

Iný súd - Krajský súd v Košiciach koncom januára minulého roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru K., obžalovaná bola zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru.

V inej kauze podvodného vylákania viac ako 853.000 eur od Františka Kabrheľa, mediálne známeho ako Versače, z ktorého bola obžalovaná už teraz jeho súčasná manželka Eleonóra K., Krajský súd v Košiciach 2. mája zastavil trestné stíhanie obžalovanej. Zároveň zrušil rozsudok okresného súdu, ktorý známu Košičanku vlani v decembri uznal vinnou z obzvlášť závažného podvodu a určil jej desaťročný trest odňatia slobody.