Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

RTVS sa musí ospravedlniť Š. Harabinovi a zaplatiť mu 10.000 eur

Štefan Harabin Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ide o výrok, ktorý ešte v roku 2012 odznel v relácii Reportéri.

Bratislava 27. júna (TASR) – Okresný súd Bratislava IV dnes rozhodol, že RTVS sa má vo svojom vysielaní ospravedlniť Štefanovi Harabinovi za výrok, ktorý ešte v roku 2012 odznel v relácii Reportéri a zaplatiť mu nemajetkovú ujmu vo výške 10.000 eur.

Harabin požadoval na súde od RTVS ospravedlnenie a 200.000 eur. Ošetrujúca lekárka nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej na konferencii Sudcovia sudcom v emocionálne napätej situácii spojila smrť sudcov s konaním Harabina. "Ako lekár môžem povedať, že niekedy sú choroby nákazlivé a naša justícia je chorá, ochorel Juraj Majchrák, ochorela JUDr. Lauková, ktorá takisto zomrela na tvrdú perzekúciu doktora Harabina," uviedla vtedy okrem iného psychiatrička.

Zábery z konferencie boli použité pri výrobe relácie RTVS. Harabin pôvodne požadoval 100.000 eur aj od samotnej psychiatričky, s lekárkou však uzavrel mimosúdnu dohodu a peniaze už od nej nežiada.

"Súd dospel k záveru, že nemožno vychádzať z doslovného prejavu doktorky, že táto by mala na mysli, že priamo navrhovateľ aktívnym konaním sa pričinil o úmrtie týchto osôb," uviedla okrem iného sudkyňa pri odôvodňovaní rozsudku.

Predmetný výrok však súd vyhodnotil ako obrazné vyjadrenie vyvolávajúce dojem, že navrhovateľ určitým nepriamym konaním na týchto sudcov pôsobil, čo malo vplyv na ich zdravotný stav, došlo k zhoršeniu ich zdravotného stavu a následne k úmrtiu.

Úmrtie týchto osôb však podľa súdu a vykonaného dokazovania nemožno hodnotiť ako dôsledok perzekúcie.

Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, obe strany sa chcú k rozsudku vyjadriť v zákonnej lehote.

V priebehu dňa bolo do TASR doručené stanovisko RTVS, v ktorom avizuje, že sa voči rozhodnutiu súdu odvolá po podrobnom preštudovaní rozsiahleho rozsudku. TASR o tom informovala manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou Sekcie marketingu a komunikácie RTVS Dominika Šulková.