Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Súdy by na poštovnom mohli ušetriť polovicu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zavedenie elektronického doručovania do praxe nebude znamenať zníženie súdnych poplatkov.

Bratislava 23. marca (TASR) - Viac ako 7,3 milióna eur zaplatili vlani súdy Slovenskej pošte za doručovanie rôznych listín. Situácia by sa mohla zlepšiť o niekoľko rokov, keď sa do praxe dostane takzvané elektronické doručovanie. Ministerstvo spravodlivosti SR odhladuje, že náklady súdov na doručovanie poštou by sa znížili o polovicu.

"Testovacia prevádzka doručovania prostredníctvom dátových schránok zriadených na Ústrednom portáli verejnej správy sa začne tento rok. Povinne sa plánuje zaviesť elektronické doručovanie do troch rokov od schválenia zákona pre orgány verejnej moci, právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov," povedala TASR hovorkyňa rezortu spravodlivosti Jana Zlatohlávková. Spomínaný zákon je už v medzirezortnom pripomienkovaní. Vedenie ministerstva odhaduje, že elektronické doručovanie sa do praxe bude dostávať postupne, najmä preto, že pre bežných ľudí nebude používanie dátových schránok povinné. "Po troch rokoch využívania elektronického doručovania odhadujeme úsporu na úrovni 50 percent z ročných nákladov na doručovanie poštou."

V praxi bude elektronické doručovanie fungovať tak, že na Ústrednom portáli verejnej správy budú zadarmo elektronické schránky pre orgány verejnej moci, firmy, podnikateľov a fyzické osoby staršie ako 15 rokov. Úradné písomnosti tam budú doručované v elektronickej podobe. "O doručení bude posielaná notifikácia. Orgány verejnej moci môžu komunikovať navzájom aj priamou formou elektronickej komunikácie," vysvetlila Zlatohlávková. Okrem peňazí by sa mohol ušetriť aj čas spojený s bežným poštovým doručovaním.

Podľa údajov ministerstva spravodlivosti zaplatili súdy za posledných päť rokov na poštovnom viac ako 32 miliónov eur. Najviac vlani, najmenej v roku 2009 (5,6 milióna eur). Súdy využívajú služby Slovenskej pošty, výnimočné prípady doručovania sa podľa Zlatohlávkovej v rozpočte ani v účtovníctve nesledujú. Niektoré zásielky doručujú súdni doručovatelia, ktorými sú zamestnanci súdov.

Zavedenie elektronického doručovania do praxe nebude znamenať zníženie súdnych poplatkov. "Elektronické doručovanie sa plánuje zaviesť v návrhu zákona o elektronickom výkone verejnej moci. V rámci tohto návrhu sa neplánuje znižovanie súdnych alebo iných poplatkov," vysvetlila Zlatohlávková. Súdne poplatky podľa nej ani nie sú určené na výdavky spojené s doručovaním písomností.