Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Stovky študentov už sedem rokov chodia na súdne procesy

ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas návštevy študentov sprevádza hovorca, ktorý im na úvod exkurzie podá základné informácie o systéme súdov, ako aj o tomto konkrétnom súdnom pojednávaní.

Bratislava 3. decembra (TASR) - Stovky študentov rozličných škôl navštevujú vybrané súdne pojednávania v priebehu školského - akademického roku už asi sedem rokov, a to najmä v bratislavskom Justičnom paláci.

"Do týchto exkurzií na súdnych pojednávaniach v Justičnom paláci sa počas týchto rokov spolupráce doteraz zapojilo päť gymnázií, dve stredné školy, tri vysoké školy a dve základné školy - len deviataci, ktorí dovŕšili 15. rok," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Dodal, že sporadicky študenti navštevujú aj procesy na iných bratislavských súdoch.

"Pedagóg z konkrétnej školy osloví súd (hovorcu), ktorý v spolupráci najmä s trestnými sudcami Okresného súdu Bratislava I vyberie "obsahovo vhodné" pojednávanie, na ktoré sa potom študenti dostavia. Zvolia sa vždy pojednávania, ktoré "majú čo povedať" študentom, to sú najčastejšie trestné, kde sa prejednávajú trestné činy napr. z výtržníctva, ublíženia na zdraví (bitky mladistvých), drogovej trestnej činnosti, krádeže," povedal Adamčiak.

Ako ďalej priblížil, počas takto pripravenej návštevy študentov sprevádza hovorca, ktorý im na úvod exkurzie podá základné informácie o systéme súdov, ako aj o tomto konkrétnom súdnom pojednávaní - obsah obžaloby, štádium konania.

"Po skončení pojednávania sa vytvorí priestor pre študentov na diskusiu nielen so sudcom, ale aj s prítomným prokurátorom a obhajcom," doplnil hovorca.

Osobitne prichádzajú študenti aj 25. októbra, kedy na krajských súdoch prebieha Európsky deň justície. V rámci otvorených dverí majú študenti možnosť spoznať aj chod informačného centra súdu a podateľňu súdu.