Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

ULTIMÁTUM: Borec má čas splniť požiadavky štrajkujúcich do 10. apríla

Na snímke minister spravodlivosti SR Tomáš Borec. Foto: TASR/Štefan Puškáš

V opačnom prípade predstavitelia Odborového zväzu justície hrozia časovo neobmedzeným štrajkom.

Bratislava 19. februára (TASR) – Ultimátom pre ministra spravodlivosti Tomáša Boreca (nominant Smeru-SD) sa skončil dnešný jednodňový výstražný štrajk zamestnancov súdov aj ich protestné zhromaždenie v Bratislave. Predstavitelia Odborového zväzu justície (OZJ) dali Borecovi, ktorý ich dnes prijal, čas do 10. apríla na splnenie ich požiadaviek. V opačnom prípade hrozia časovo neobmedzeným štrajkom.

„K tomuto dátumu chceme vedieť, kedy a o koľko bude rozpočet zvýšený,“ informoval člen predsedníctva OZJ Pavol Uhrík zamestnancov protestujúcich pred budovou ministerstva o výsledku rokovaní. „V prípade, že nebudeme vedieť výšku, pokračujeme ďalej, ale už v časovo neobmedzenom štrajku,“ oznámil Uhrík za súhlasného aplauzu protestujúcich.



Odboroví predáci sa od šéfa rezortu spravodlivosti dozvedeli, že podporuje ich požiadavky, nesúhlasí však s krajnou formou, ktorou ich presadzujú. Borec dnes zopakoval, že jeho rokovania s ministrom financií sú na dobrej ceste.

Štrajkujúci justiční zamestnanci, ktorých sa v hlavnom meste zišlo niekoľko stoviek, museli na ministra čakať. Pred budovu ministerstva totiž dorazili skôr, ako pôvodne oznámili. Borec sa dnes zúčastnil rokovania ústavnoprávneho výboru v Omšení pri Trenčianskych Tepliciach.

Pred protestným zhromaždením nevystúpil, rokoval s predstaviteľmi OZJ. „Keby som mal niečo potešujúcejšie, tak by som im to aj rád prišiel osobne povedať, ale nevidel som v tomto nejakú pridanú hodnotu,“ zdôvodnil, prečo sa vonku neukázal. „Ja si myslím, že keď budem mať konkrétne výsledky rokovaní už s ministrom financií, rád im ich odprezentujem osobne,“ doplnil.

Borec vysvetlil, že so šéfom rezortu financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) bol naposledy včera. Časovo neobmedzeného štrajku sa neobáva. Predpokladá totiž, že k dohode s Kažimírom do apríla dospeje. „Viaceré čiastkové veci už sme si povedali akým spôsobom budeme riešiť a zostávajú ešte otázky, odkiaľ sa tieto prostriedky zoberú.“

Odborári požadujú zvýšenie 300-miliónového rozpočtu rezortu spravodlivosti o štvrtinu, teda o 75 miliónov eur. To je podľa ministra spravodlivosti nereálne. Potvrdil však, že by malo dôjsť aj k úprave platov zamestnancov súdov. „Nepovedali síce, že čo by presne chceli, ale ja som presvedčený, že aj v tejto téme sa pohneme ďalej,“ prisľúbil.

Odborári po rokovaní tvrdili, že sa dozvedeli o tom, že šéf ich rezortu má plnú podporu premiéra Roberta Fica a vlády. „Nepovedal som im, že máme podporu,“ vyvrátil tieto slová Borec. „Hovoril som o tomto aj s premiérom a premiér to považuje za tému, ktorú chce aj on nejakým spôsobom sledovať,“ vysvetlil minister spravodlivosti.

Dnešného výstražného štrajku sa podľa OZJ zúčastnilo viac ako 93 percent zamestnancov 62 všeobecných súdov. K protestu sa pripojili aj úradníci Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Štrajkujúci majú štyri požiadavky. Žiadajú zvýšiť rozpočet ministerstva spravodlivosti o štvrtinu, zabezpečiť materiálno-personálny a ekonomický chod súdov, okamžite prijať osobitný zákon o postavení zamestnancov v justícii a zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu zamestnancov justície.