Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Svedok tvrdil, že obžalovanému sudcovi z Trebišova ponúkal peniaze

Ilustračné foto Foto: TASR

Sudca Milan J. sa na dnešné pojednávanie neprišiel a súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti. Na poslednom pojednávaní v septembri minulého roka však akúkoľvek vinu odmietol.

Pezinok 27. februára (TASR) – Výpoveďou dvoch obžalovaných, prehraním obrazovo-zvukových záznamov a výpoveďami svedkov pokračovalo dnes na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku hlavné pojednávanie v prípade sudcu Okresného súdu (OS) Trebišov Milana J., ktorého prokurátor obžaloval z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku.

V kauze figurujú aj ďalšie štyri osoby – Ondrej T., István L., Atilla B. a Miroslav M., ktoré sú obžalované z prečinu podplácania.

Obžalovaný Ondrej T. dnes uviedol, že sudcu Milana J. pozná z Trebišova, v minulosti ho mal súdiť pre iný trestný čin.

Na ŠTS opísal stretnutie s trebišovským sudcom v jeho kancelárii. „Stretnutie prebiehalo tak, že sme sa s ním pozdravili, ja som mu núkal tri fialové. Povedal, že sa o tom nebude baviť v kancelárii, že pôjdeme do kaviarne,“ vypovedal Ondrej T. K stretnutiu v kaviarni však nakoniec podľa neho nedošlo. Obžalovaný spresnil, že pod „troma fialovými,“ rozumel tri 500-eurové bankovky.

Ja sa cítim vinný, chcel som sudcu uplatiť, na to som tam šiel,“ uviedol ďalej Ondrej T.

O tom, že sudca má „brať“, sa podľa jeho tvrdenia dozvedel od známeho, ktorého menovať nechcel.

Stretnutie viacerých osôb je zaznamenané aj na obrazovo-zvukovom zázname, ktorý dnes ŠTS prehral. Záznam je však nižšej kvality.

Z prepisu, ktorý prečítal prokurátor, okrem iného vyplynulo, že osoba na zázname navrhovala stretnutie mimo miestnosti, lebo „tu to nie je dakedy isté“.

Obžalovaný Miroslav M. vypovedal, že „sudca prišiel po nás na vrátnicu, išli sme do jeho kancelárie, tam sme sa bavili o prípade. V priebehu rozhovoru (obž. Ondrej T. - pozn. TASR) sudcovi povedal, že máme tri fialové, že mu dáme 1500 eur, ja som o ničom nevedel.

Svedkyňa na súde vypovedala ohľadom dýky, ktorú mal sudca podľa obžaloby prijať ako úplatok. Dýku u sudcu videla, nakoľko sa jej pochválil.

Sudca Milan J. sa na dnešné pojednávanie nedostavil a súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti. Na poslednom pojednávaní v septembri minulého roka však akúkoľvek vinu odmietol.

Podľa obžaloby sa tri skutky stali v roku 2013.

V prvom prípade mal obžalovaný sudca podľa prokuratúry od ďalšieho obžalovaného prijať loveckú dýku v hodnote 16.000 českých korún (632 eur) za schválenie dohody o vine a treste a prednostné vybavenie dokladov, týkajúce sa amnestie.

V druhom prípade mal za bližšie nešpecifikovanú odmenu uprednostniť peňažný trest pred iným druhom trestu.

Pri treťom skutku si mal podľa obžaloby nechať sľúbiť úplatok vo výške 1500 eur za uloženie miernejšieho trestu.