Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Slovenské súdy prázdninujú

Ilustračné foto Foto: TASR

Okrem dovolenkového obdobia môže istú úlohu zohrávať aj vstup nových procesných pravidiel do sudcovskej praxe, čo si tiež vyžaduje istú prípravu, uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla.

Bratislava 20. júla (TASR) – Na viacerých slovenských súdoch sa zastavil život a tento týždeň takmer nepojednávajú. Súdy vylučujú, že by to mohol spôsobiť prechod na nové civilné procesné kódexy, ktoré sú v praxi účinné od začiatku júla. Útlm odôvodňujú letným dovolenkovým obdobím.

Podľa internetového portálu ministerstva spravodlivosti majú na tento týždeň iba jedno občiansko-právne pojednávanie vytýčené okresné súdy v Novom Meste nad Váhom, Námestove, Senici a Svidníku. Súd v Humennom má naplánované dve pojednávania, súdy v Bánovciach nad Bebravou, Rimavskej Sobote, Bratislava II a Bratislava IV po tri pojednávania.

Hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová informovala, že súd v Starej Ľubovni nemá vytýčené v tomto týždni dokonca žiadne pojednávanie. Súd v Bardejove, naproti tomu, až 51. „Pokiaľ ide o pojednávania naplánované okresnými súdmi v pôsobnosti Krajského súdu v Prešove v tomto týždni, ich počet súvisí najmä s dovolenkovým obdobím,“ vysvetlila situáciu Petrufová.

Hovorkyňa nevie o žiadnych ťažkostiach, ktoré by v súvislosti s novými právnymi normami zdržiavali súdne konania. „Sudcovia súdov aktívne spracovávajú pridelenú agendu na svojich oddeleniach naďalej podľa poradia v súlade so zákonnými lehotami,“ doplnila.

Aj Okresný súd Bratislava IV vysvetlil, že „menší počet vytýčených pojednávaní v letných mesiacoch súvisí s čerpaním dovoleniek sudcov“. „Mnohí sudcovia v čase letných prázdnin čerpajú dovolenku práve preto, že sú rodičmi školopovinných detí,“ tlmočil jeho stanovisko hovorca KS v Bratislave Pavol Adamčiak. Pri snahe vytýčiť pojednávanie v júli alebo auguste podľa súdu spravidla príde ihneď alebo dodatočne písomné ospravedlnenie niektorej procesnej strany z dôvodu čerpania dovolenky.

Súd v Malackách, kde bolo tento týždeň vytýčených 49 občiansko-právnych pojednávaní, uviedol, že väčší či menší počet pojednávaní v konkrétnych týždňoch júla a augusta súvisí najmä s čerpaním dovoleniek sudcov. Okresný súd Bratislava I mal v prvých dvoch júlových týždňoch vytýčených približne po 110 pojednávaní, v tomto týždni je ich 51. Súd pracuje v riadnom režime, nie sú tu súdne prázdniny a sudcovia sa zastupujú pri čerpaní dovoleniek.

Práve čerpanie dovoleniek znamená menší počet pojednávaní oproti počtu v mesiacoch september až jún,“ odpovedali z tohto súdu na otázku, či sa v ich aktivite odráža, že pracujú podľa nových kódexov. „Až samotná dlhšia prax a nadobudnuté skúsenosti pri aplikácii nových procesných predpisov zodpovie otázku ohľadom prípadných zistení nedostatkov, zdržania sa a iných súvislostí,“ doplnil OS Bratislava I.

Isté spomalenie práce súdov pripúšťa ministerstvo spravodlivosti. „Okrem dovolenkového obdobia môže istú úlohu zohrávať aj vstup nových procesných pravidiel do sudcovskej praxe, čo si tiež vyžaduje istú prípravu,“ uviedol hovorca ministerstva Peter Bubla. Podľa neho zatiaľ neevidujú problém v súvislosti s aplikáciou nových predpisov. Ministerstvo zriadilo adresu rekodifikacia.proces@justice.sk, na ktorej poskytuje stanoviská.

Od júla sa súdy riadia novým Civilným sporovým poriadkom, Civilným mimosporovým poriadkom, Správnym súdnym poriadkom. S novými kódexmi sú spojené významné zmeny týkajúce sa vedenia súdnych pojednávaní, procesných práv, postavenia účastníkov konania, dokazovania a celkovo priebehu súdnych konaní. Boli schválené v máji minulého roka. Viac ako ročný odstup od ich uvedenia do praxe bol určený na oboznámenie sa s nimi.

Okrem samoštúdia organizovalo pre sudcov, vyšších súdnych úradníkov a zamestnancov súdov školenia ministerstvo spravodlivosti a Justičná akadémia. Z väčšiny školení bol pritom podľa Bublu zabezpečený aj videoprenos z prednáškovej miestnosti priamo do budov všetkých súdov. Školení sa zúčastnilo celkom 3303 osôb. Bubla tiež informoval, že Slovenská advokátska komora preškolila celkom 2040 advokátov a advokátskych koncipientov. Notárska komora SR zase organizovala školenia, ktorých sa zúčastnilo 354 notárov, notárskych kandidátov a koncipientov.