Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Súdy v prípade poslanca S. Mizíka uznali právny názor prokurátora

Na archívnej snímke uprostred poslanec Národnej rady SR Stanislav Mizík. Foto: TASR - Michal Svítok

Na zabezpečenie ďalších dôkazov, ktoré by mohli viesť k podrobnejšiemu objasneniu veci, ktoré prokurátor navrhoval v prípravnom konaní, nevydal sudca pre prípravné konanie ŠTS v B. Bystrici príkaz.

Bratislava 10. júla (TASR) - V prípade spod obžaloby oslobodeného poslanca za ĽSNS Stanislava Mizíka konajúce súdy, Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) a aj Najvyšší súd SR (NS SR), uznali právny názor prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Právny názor uvedený v obžalobe hovorí, že hanlivý status, ktorého obsahom je zneuctenie konkrétnych osôb židovského pôvodu, a tým aj celej komunity a spochybňovanie ich nároku na štátne vyznamenania pre ich pôvod, je trestným činom, o ktorom sú polícia, prokuratúra a súdy v Slovenskej republike povinné viesť trestné konanie. Uvádza sa v reakcii ÚŠP na utorkový verdikt NS SR, ktorý oslobodil Mizíka spod obžaloby za extrémistické trestné činy. Reakciu TASR poskytla hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

"ÚŠP sa nepodarilo presvedčiť súd, že páchateľom skutku hanobenia je práve poslanec Stanislav M., napriek tomu, že poskytol súdu súhrn nepriamych dôkazov o tejto skutočnosti, o ktorých relevancii bol a je presvedčený. Orgány činné v trestnom konaní zadovážili všetky objektívne, do úvahy pripadajúce dôkazy," uvádza sa ďalej v stanovisku ÚŠP.

Na zabezpečenie ďalších dôkazov, ktoré by mohli viesť k podrobnejšiemu objasneniu veci, ktoré prokurátor navrhoval v prípravnom konaní, nevydal sudca pre prípravné konanie ŠTS v Banskej Bystrici príkaz. Keďže ide o utajované skutočnosti, ÚŠP ich nebude konkretizovať. "ÚŠP hodnotí svoj postup v danom trestnom konaní za zákonný a správny," uvádza sa okrem iného v stanovisku ÚŠP.

Mizíka senát NS SR v utorok (9. 7.) definitívne zbavil spod obžaloby za extrémistické trestné činy. NS SR tak potvrdil minuloročný rozsudok ŠTS a zamietol odvolanie prokurátora ÚŠP.

"NS SR na svojom verejnom zasadnutí zistil, že odvolanie prokurátora ÚŠP nie je dôvodné. Samosudca ŠTS vykonal dokazovanie správne a dôkazy teda vyhodnotil správne. Vysvetlil, že vykonaným dokazovaním sa nepreukázalo, že práve obžalovaný skutok spáchal. Správne prvostupňový súd rozhodol, že obžalovaného zbavil spod obžaloby," uviedol mimo iného v utorok predseda trojčlenného senátu NS SR v odôvodnení rozsudku. NS SR skonštatoval, že nemožno vyvodiť záver, že hanlivý status bol šírený na pokyn Mizíka. Verdikt je právoplatný a nie je možné sa voči nemu odvolať.