Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

V prípade smrti prváka Matúša oslobodili spod obžaloby štyroch ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR

Prváka Matúša, ktorého v zime 2015 v areáli základnej školy v bratislavskej Karlovej Vsi privalil strom. Rozsudok nie je právoplatný, odvolala sa prokurátorka.

Bratislava 19. júna (TASR) – Okresný súd (OS) Bratislava IV dnes oslobodil spod obžaloby všetkých štyroch obžalovaných v prípade tragickej smrti sedemročného prváka Matúša, ktorého v zime 2015 v areáli základnej školy v bratislavskej Karlovej Vsi privalil strom. Rozsudok nie je právoplatný, odvolala sa prokurátorka.

Sudkyňa sa v odôvodnení rozsudku oprela najmä o znalecké dokazovanie a výpovede svedkov, podľa ktorých na strome nebolo možné zvonka vizuálne pozorovať jeho poškodenie či chorobu. „Hniloba koreňového systému sa neprejavila typickými prejavmi a strom sa javil ako zdravý,“ citovala sudkyňa.

Pád stromu sa teda nedal predpokladať. Preschnutie koruny stromu bolo na úrovni približne osem percent, čo je podľa znalcov bežný jav. Voľným okom sa nedalo vidieť, že strom má poškodený koreň, a sudkyňa sa taktiež odvolala na výpoveď svedka, podľa ktorého bol prvým prejavom hniloby koreňov až samotný pád stromu.

Súd taktiež skonštatoval, že obžalovaní v tejto veci neporušili žiadne predpisy, prípadne povinnosti, ktoré by im vyplývali z uzavretých zmlúv.

Prokurátor v prípade obžaloval vychovávateľku Martu D., vedúcu družiny Vieru D., riaditeľa školy Jána H. a Petra L., ktorý mal na starosti areál školy.

Z výpovedí svedkov na predchádzajúcich hlavných pojednávaniach vyplynulo, že v tragický deň husto snežilo. V areáli školy sa hrali vonku deti. Jeden zo svedkov, ktorý sa bol prejsť, zrazu počul praskot, padol strom a potom začul aj výkrik o pomoc. Snažil sa chlapca vyslobodiť, ďalší ľudia volali hasičov a záchranku. Matúš však svojim zraneniam podľahol.