Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Súdy vlani právoplatne vybavili takmer 1,3 milióna prípadov

Justičný palác Foto: TASR

Pomer vybavených a došlých vecí tak dosiahol 101,81 percenta. Ministerstvo to označilo za pozitívny trend, ktorý je už druhý rok po sebe.

Bratislava 8. marca (TASR) – Slovenským okresným a krajským súdom sa v minulom roku podarilo znížiť množstvo agendy, ktorou sú zaťažené. Právoplatne vybavili celkom 1,29 milióna prípadov, čo je o 23.000 viac, ako vlani prijali. Konštatovalo to ministerstvo spravodlivosti (MS), ktoré zverejnilo štatistiky o zaťaženosti súdov a dĺžke súdneho konania za rok 2015.

Pomer vybavených a došlých vecí tak dosiahol 101,81 percenta, informovala hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. Ministerstvo to označilo za pozitívny trend, ktorý je už druhý rok po sebe.

"Súdy zároveň pokračovali v úspešnom riešení takzvaných hromadných žalôb, ktoré predstavovali enormnú záťaž a miestami až paralyzáciu súdnej sústavy," uviedla Donevová. V roku 2015 pracovalo na súdoch v priemere 1212 sudcov.

Pozitívny fakt, že sa súdom darilo popri novej agende priebežne rozhodovať staršie veci, sa podľa Donevovej negatívne podpísal pod dĺžku súdneho konania v netrestnej oblasti.

Ďalší rok v poradí tak vzrástla priemerná dĺžka konania v občianskoprávnych veciach (na 14,4 mesiaca), priemerná dĺžka obchodných sporov (na 15,8 mesiaca), ako aj priemerná dĺžka konania v prípadoch týkajúcich sa starostlivosti o maloletých (na 7,2 mesiaca).

"Je to spôsobené najmä tým, že súdy v minulom roku právoplatne ukončili tisícky starších, takzvaných hromadných žalôb spred približne troch rokov, ktoré až teraz vstúpili do štatistík," vysvetlila Donevová.

Súdy zrýchlili svoje rozhodovanie v trestnej agende, na ktorú nemajú priamy vplyv hromadné podania, informovalo ďalej ministerstvo. Priemerná dĺžka trestného konania dosiahla vlani 4,4 mesiaca. Súdy v rámci tejto agendy právoplatne rozhodli viac ako 84.000 prípadov.

V trestnej agende pokračoval druhý rok po sebe trend poklesu počtu odsúdených osôb. Podľa ministerstva to možno pripísať celkovému pozitívnemu trendu znižovania kriminality na Slovensku. Vlani bolo odsúdených 29.691 osôb, čo je najmenej od roku 2009, zdôraznila Donevová.

Významne klesol i počet nepodmienečne odsúdených. V roku 2015 bolo na nepodmienečné tresty odsúdených 4946 osôb, čo je najmenej od roku 2002.

Pri analýze údajov sa ministerstvo osobitne sústredilo na občianskoprávnu agendu. Predĺženie priemernej dĺžky konania na 14,4 mesiaca tu predstavuje návrat približne na úroveň roku 2008.

"Plynulé vybavovanie občianskoprávnej agendy v posledných rokoch bolo a je stále ohrozené bezprecedentným množstvom takzvaných hromadných žalôb. Takéto podania majú negatívny dosah nielen na okresné a krajské súdy, ale aj na Najvyšší súd SR, ako aj na Ústavný súd," zhodnotila Donevová.

Hromadné žaloby viazali kapacity súdov a ovplyvnili rozhodovanie štandardných podaní i v ďalších agendách. Aj pri nich však možno podľa ministerstva badať pozitívne trendy.

"Svedčia o schopnosti súdnej sústavy zvládnuť aj neštandardné pokusy o jej zahltenie," zhodnotila Donevová s tým, že predovšetkým ide o uvedený pozitívny percentuálny pomer vybavených vecí k došlým.

V občianskoprávnej agende bol na okresných súdoch tento pomer 102,07 percenta. "Vyššej efektívnosti rozhodovania v občianskoprávnej agende na druhej strane bránil dočasný pokles sudcov rozhodujúcich v tejto agende. Zatiaľ čo k 31. decembru 2014 vybavovalo občianskoprávnu agendu 730 sudcov, ku koncu minulého roka to bolo o 58 sudcov menej," doplnila hovorkyňa ministerstva spravodlivosti.