Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Aj za bombový útok dostal Košičan Ladislav K. 23,5 roka

Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Na snímke Ladislav K. (uprostred) prichádza na vynesenie rozsudku v Košiciach 29. septembra 2016. Foto: TASR František Iván

Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody dnes Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy.

Košice 29. septembra (TASR) - Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody dnes Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Za mreže ho súd poslal do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia, uložil mu navyše trojročný ochranný dohľad. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor, ktorý žiadal až 25-ročný trest, sa odvolali na krajský súd.



Košičan Ladislav K. bol pôvodne obžalovaný z terorizmu. Súd ho dnes uznal vinným z pokusu obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, obzvlášť závažného zločinu vydierania a ďalších trestných činov vrátane nedovoleného ozbrojovania, nebezpečného vyhrážania či pokusu ublíženia na zdraví.

Obžalovaný sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat. Podľa súdu bol zodpovedný za výbuch podomácky vyrobenej bomby z 28. decembra 2011. Rúrková bomba explodovala v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov a len zhodou šťastných okolností nikoho nezranila. Košický okresný a následne krajský súd poslali v roku 2014 Ladislava K. za mreže na 25 rokov ako vôbec prvého Slováka odsúdeného za terorizmus. Najvyšší súd (NS) SR však v apríli tohto roku rozsudok zrušil. V prípade totiž podľa neho nešlo o terorizmus, ale o trestný čin všeobecného ohrozenia.




Súd sa podľa predsedu senátu stotožnil so závermi znalcov z oblasti psychiatrie, že obžalovaný netrpel v čase skutku žiadnou chorobou a nemal zníženú príčetnosť. "Obžalovaný svojím konaním vydal široké množstvo ľudí do nebezpečenstva, a to tak, že sám zostrojil nástražný výbušný systém obdobný ručnému granátu, ktorý sám nebol schopný ovládať bez fyzického zásahu do inicializačného zariadenia, a ktorý umiestnil do odpadkového koša v blízkosti pohybu detí, ktoré sa na mieste obyčajne aj nachádzajú. Je len obrovským šťastím, ak sa to dá takto povedať, že nedošlo k hrôzostrašným následkom účinkov výbuchu," uviedol sudca k rozsudku.

Obžalovaný, ktorý je vo väzbe už takmer päť rokov, prijal verdikt mlčky. Jeho obhajkyňa navrhovala ako primeraný štvorročný trest s prihliadnutím na poľahčujúce okolnosti. Argumentovala, že konal v stave zmenšenej príčetnosti v dôsledku duševnej poruchy, ktorou trpí dlhodobo, a pod vplyvom tiesnivých osobných pomerov. "Trest je podľa môjho názoru neprimerane prísny," povedala pre novinárov.

Košický okresný a následne krajský súd poslali ešte v roku 2014 Ladislava K. za mreže na 25 rokov ako vôbec prvého Slováka odsúdeného za terorizmus. Najvyšší súd (NS) SR však v apríli tohto roku rozsudok zrušil. V prípade totiž podľa neho nešlo o terorizmus, ale o trestný čin všeobecného ohrozenia. Okresný súd dnes preto premietol verdikt NS SR do zmenených právnych kvalifikácií.

Košice/Bratislava 29. septembra (TASR) - Na úhrnný trest 23,5 roka odňatia slobody dnes Okresný súd Košice I odsúdil Ladislava K. za bombový výbuch v centre Košíc z roku 2011 a ďalšie trestné činy. Za mreže ho súd poslal do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia, uložil mu navyše trojročný ochranný dohľad. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný aj krajský prokurátor, ktorý žiadal až 25-ročný trest, sa odvolali na krajský súd.

Košičan Ladislav K. bol pôvodne obžalovaný z terorizmu. Súd ho dnes uznal vinným z pokusu obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia, obzvlášť závažného zločinu vydierania a ďalších trestných činov, vrátane nedovoleného ozbrojovania, nebezpečného vyhrážania či pokusu ublíženia na zdraví.

Obžalovaný sa hlásil k extrémistickým ochrancom zvierat. Podľa súdu bol zodpovedný za výbuch podomácky vyrobenej bomby z 28. decembra 2011. Rúrková bomba explodovala v odpadkovom koši pri prevádzke rýchleho občerstvenia na košickej ulici Protifašistických bojovníkov a len zhodou šťastných okolností nikoho nezranila.


b>Výberová chronológia súdnej kauzy Košičana Ladislava K., pôvodne obžalovaného z terorizmu.


10. mája 2012 - Konanie Ladislava K. posudzovali policajní vyšetrovatelia ako obzvlášť závažný zločin terorizmu. Obvinili ho zároveň z ďalších skutkov. Útočník čelil niekoľkým ďalším obvineniam - za zločin vydierania, nedovoleného ozbrojovania, prečin nebezpečného vyhrážania a prečin ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Muža stíhali vo väzbe.



8. apríla 2013 - Na Okresnom súde Košice I sa konalo pojednávanie v prípade bombového útoku pri košickej reštaurácii z decembra 2011. Na pojednávanie sa nedostavili dvaja predvolaní svedkovia. Sudca na pojednávaní čítal z výpovedí Ladislavovej kamarátky, ktorá si s ním písala cez internet. Obžalovaného charakterizovala ako čudáka, s ktorým ju spájal vzťah k zvieratám a snahy o ich ochranu. Ladislav podľa nej bol v tomto smere až fanatik, za svoj vzor označil skupinu radikálnych ochrancov práv zvierat ALF (Animal Liberation Front), ktorých akcie bývajú označované ako ekoterorizmus. Netajil sa tiež záujmom o zbrane a výbušniny. Na pojednávaní sa čítali aj výpovede dvoch administratívnych pracovníčok spoločnosti Tesco Stores v Bratislave. Do kancelárie im v novembri 2011 prišiel balík s knihou Meno ruže od Umberta Eca, v ktorej bola uložená megapetarda so zápalkami. Pracovníčky vtedy zavolali políciu, knihu prevzal pyrotechnik, nikomu sa nič nestalo. Zo zásielky je taktiež obvinený Ladislav K. Pojednávanie bolo odročené.



17. júna 2013 – Košičan Ladislav K. bol podľa obhajoby v čase spáchania skutkov nepríčetný. "Nevedel rozpoznať protiprávnosť a spoločenskú nebezpečnosť svojho konania pre duševnú poruchu, ktorá je trvalého charakteru," uviedla obhajkyňa v záverečnej reči na Okresnom súde Košice I.



19. mája 2013
– Ladislava K. odsúdil Okresný súd Košice I. za obzvlášť závažný zločin terorizmu na 25-ročný trest odňatia slobody. V histórii Slovenska išlo o prvého odsúdeného teroristu. Ladislava K. zaradil súd do ústavu na výkon trestu s najvyšším stupňom stráženia a uložil mu ochranný dohľad na 36 mesiacov. Obhajoba po rozsudku podala odvolanie.



4. septembra 2013
- O odvolaní Košičana Ladislava K. voči rozsudku okresného súdu, košický krajský súd opäť nerozhodol. Verejné zasadnutie súdu odročili na neurčito po žiadosti obhajkyne obžalovaného za účelom predloženia nového dôkazu, ktorým má byť nový znalecký posudok z odboru psychiatrie.



30. októbra 2013 - Senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí zrušil rozsudok v prípade Ladislava K., ktorého okresný súd Košice I. za terorizmus odsúdil na 25 rokov odňatia slobody. Okresný súd má vec v potrebnom rozsahu znova prerokovať a rozhodnúť.



20. februára 2014 –
Okresný súd Košice I odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K. obžalovaným z terorizmu. Pre pokračovanie procesu je potrebný nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného. Obhajoba trvala na tom, že Ladislav K. je duševne chorý.



27. marca 2014 – Okresný súd Košice I opätovne odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K. Súd stále čakal na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného.



28. apríla 2014
– Okresný súd Košice I opätovne odročil hlavné pojednávanie s Ladislavom K. Súd stále čaká na nový znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu obvineného. Súd rozhodol o jeho eskortovaní do Trenčína, kde mal byť podrobený pozorovaniu duševného stavu. V poradí tretí posudok má vypracovať znalecká organizácia.



9. júna 2014 - Košický Okresný súd stále čakal na znalecký posudok týkajúci sa duševného stavu Ladislava K. Sudca preto odročil pojednávanie.



10. júla 2014 – Na 25-ročný trest odňatia slobody odsúdil Okresný súd Košice I Ladislava K. Odsúdený podľa súdu spáchal trestný čin terorizmu a je zodpovedný za výbuch bomby pri prevádzke rýchleho občerstvenia a ďalšie činy, z ktorých bol obžalovaný. Ladislav K. sa tak stal prvým Slovákom odsúdeným za terorizmus. Hoci obhajoba trvala na tom, že Košičan je duševne chorý, znalecké posudky dokázali, že je za svoj čin plne zodpovedný. Obhajoba sa voči rozsudku na mieste odvolala.



14. apríla 2016 – Najvyšší súd (NS) SR v rámci dovolacieho konania zrušil rozhodnutia košických súdov, ktorými obžalovaného Ladislava K. pôvodne odsúdili na 25 rokov väzenia za terorizmus a ďalšie trestné činy, z ktorých bol obžalovaný. Rozhodnutie NS SR však neznamená, že sa Ladislav K. skutkov, ktoré sú mu kladené za vinu, nedopustil. Skutkový stav bol zistený správne, ale bol nesprávne právne posúdený, ide o trestný čin všeobecného ohrozenia, vyjadril sa predseda senátu na margo jedného zo skutkov obžalovaného. Prípad sa tak vrátil späť na Okresný súd Košice I. NS SR okrem iného poukázal, že obžalovaný umiestnil bombu do kontajnera, ktorý bol v tom čase mimo vchodu do občerstvovacieho zariadenia. Je otázne, či chcel vážne zastrašiť obyvateľstvo, alebo si kompenzovať pocity neúspešnosti. Z vykonaného dokazovania okrem iného podľa neho vyplynulo, že prevádzka po výbuchu fungovala normálne ďalej a personálom bol považovaný za výbuch delobuchu alebo petardy. Polícii ho nahlásili až potom, ako na stene objavili tri škrabance a čin bolo treba zadokumentovať ako poistnú udalosť. Najvyšší súd taktiež poukázal na trestné sadzby slovenského trestného zákona v prípade trestného činu terorizmu. NS SR rozhodol taktiež o vzatí obžalovaného do väzby.



22. júla 2016 – Na pojednávaní v kauze Ladislava K., obžalovaného z terorizmu a ďalších trestných činov, v rámci doplnenia dokazovania vypovedali predvolaní svedkovia a znalci na Okresnom súde Košice I.



26. septembra 2016 – Z terorizmu obžalovaný Ladislav K. sa na hlavnom pojednávaní ospravedlnil za svoje konanie. V záverečnej reči na Okresnom súde Košice I prisľúbil, že už sa nedopustí trestnej činnosti a bude navštevovať psychiatra. Sudca vzhľadom na rozsiahle záverečné reči obhajoby i prokurátora odročil vynesenie rozsudku.