Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kaliňák vypovedal na pojednávaní s asistentom poslanca Rajtára

Na snímke minister vnútra Robert Kaliňák prichádza na súdne pojednávanie v Bratislave vo štvrtok 19. októbra 2017. Foto: TASR Marko Erd

Filip R. čelí obžalobe z ohrozenia obchodného, bankového či daňového tajomstva. Mal preniknúť do bankového účtu ministra vnútra. Údaje z účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

Bratislava 19. októbra (TASR) – Výsluchom dvoch svedkov, medzi nimi aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), pokračovalo vo štvrtok na Okresnom súde (OS) Bratislava V hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného Filipa R., asistenta poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS).



Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami, sudkyňa verejnosť vylúčila.

"Problém vidím nielen v tom samotnom zverejnení, ktoré vykonal z môjho pohľadu na politickú objednávku. Veľmi selektívne, deformovane a účelovo vybral niektorú z tých informácií, ktorá následne vyvolala ten dojem, že som prijal peniaze od Bašternáka, čo nie je pravda," povedal Kaliňák pri odchode z pojednávacej miestnosti ohľadom jeho výpovede.

Podľa obžalovaného Filipa R. bol výsluch šéfa rezortu vnútra veľmi rýchly, pričom sa ho pýtali aj na jeho postoj k neverejnosti pojednávania. "Nevyjadril sa k tomu," uviedol Filip R.

Bližšie sa k priebehu pojednávania vyjadrovať nechcel. "Naozaj by som nerád hovoril o nejakých detailoch a akýmkoľvek spôsobom ovplyvňoval súd," doplnil.

Obžalovaný a jeho obhajca namietali aj zaujatosť sudkyne. "Podali sme námietku pre konštatovanie, ktoré padlo na poslednom pojednávaní, jednoznačne odznela vina môjho klienta. Rovnako pre vylúčenie verejnosti a tiež, že boli predvolaní vyšetrovatelia, ktorí z nášho pohľadu vykonali určité nezákonné kroky a ich výsluch je vedený s jasnou motiváciou len verifikovať takú pokrivenú zákonnosť toho postupu," povedal obhajca Filipa R. Marek Para.

Sudkyňa o námietke zaujatosti nekonala, nakoľko nemala byť podaná neodkladne.

Ako svedok na súde vypovedal aj riaditeľ pobočky Tatrabanky.

Pojednávanie sa vo štvrtok začalo približne o tridsať minút neskôr, nakoľko nariadili evakuáciu súdu pre bombovú hrozbu.

Pojednávanie bolo odročené na 19. decembra tohto roka.

Filip R. čelí obžalobe z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.

Podľa medializovaných informácií mal Filip R. ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.