Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Slovensko

Súhlasí s opčným protokolom k dohovoru proti mučeniu

Ilustračné foto Foto: TASR

Návrh legislatívnych opatrení je upravený v novele zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorú už odobrila vláda i parlament.

Bratislava 3. mája (TASR) - Národná rada (NR) SR súhlasí s opčným protokolom k Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Poslanci o tom rozhodli v stredajšom hlasovaní. Jeho cieľom je zaviesť systém pravidelných návštev vykonávaných nezávislými medzinárodnými a národnými orgánmi na miestach, kde sú ľudia pozbavení osobnej slobody. Opčný protokol podlieha ratifikácii prezidentky SR.

"Opčný protokol zavádza dvojzložkový systém prevencie zlého zaobchádzania," priblížil rezort spravodlivosti v predkladacej správe k návrhu. Okrem systému zriadeného na medzinárodnej úrovni zaväzuje protokol zmluvné štáty zaviesť tzv. národný preventívny mechanizmus.

Návrh legislatívnych opatrení je upravený v novele zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorú už odobrila vláda i parlament. Verejný ochranca práv, komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným postihnutím budú môcť vykonávať systematické návštevy miest, kde sa nachádzajú osoby obmedzené na osobnej slobode, a zisťovať, ako sa s nimi zaobchádza.